Gezond barbecueën? Het is mogelijk!

Het is weer zover, de zon schijnt en het goede weer komt eraan. Dit betekent voor vele onder ons dat het tijd is om te barbecueën! Als we denken aan een BBQ dan denken we aan veel vlees, sausjes en nog meer van al dat lekkers, niet onmiddellijk het gezondste. Natuurlijk moet dit niet het geval zijn, het is zeer goed mogelijk om gezond te BBQ'en. In dit artikeltje leer je er alles over, ook ga je nog gezonde receptjes hiervoor vinden en de hele zomer lang worden deze aangevuld. Door dit te schrijven heb ik zelf alvast zin gekregen in een barbecue, vanavond zal ik hier dan ook gezond van genieten!

Wat op de BBQ?

Je hebt geen vetstof nodig om te BBQ'en, daarom dat het vaak al gezonder kan zijn om iets op de barbecue klaar te maken dan in de pan. Als je iets op de barbecue wilt leggen, kies dan voor de gezonde varianten. Denk aan magere vleessoorten zoals kip, kalkoen, biefstuk, een varkensmignotte en nog zoveel meer. Ook vis is zeker een gezonde keuze voor op de barbecue en dan mag het ook een vetter stukje vis zijn zoals zalm. Ben je een vegetariër kies dan ook voor de gezonde vleesvervangers, let op met de gepaneerde soorten en de soorten met kaas. Je kan uiteraard er ook voor kiezen om groenten op de barbecue te roosteren zoals aubergines of groentespiesjes.

Zorg ervoor dat je portie niet te groot is, soms is het beter om kleine stukjes te eten van verschillende soorten om zo veel smaak te hebben. Kies er niet voor om van alles een volledig stuk te eten, dit gaat veel te veel zijn.

Bijgerechten: pasta, aardappel, ....

 

Bij een barbecue hoort er uiteraard ook aardappelen, soms een pastasalade, brood, een aardappelsalade en nog zoveel meer. Denk aan een aardappel in de schil met lookboter of een aardappelsalade gemaakt met mayonaise. Hierop bestaan er veel magere alternatieven. Je kan zelf een looksaus maken op basis van magere yoghurt zodat je de lookboter hierdoor kan veranderen. Bij de recepten kan je leuke alternatieven vinden voor een aardappelsalade als voor een pastasalade. Toch is het zo dat we deze zaken niet onbeperkt mogen eten, probeer dus op je portie te letten en niet te overdrijven. We hebben het liefst dat we ons bord voor 1/4 vullen met een zetmeelproduct. Eten we pasta of brood, dan kiezen we best de volkoren producten. Kies ook voor 1 van al deze producten en probeer deze niet te combineren, anders gaan we al snel meer binnen hebben dan gedacht.

Sausjes

 

Voor de lookboter heb je al reeds een alternatief gekregen, maar natuurlijk zien we vaak nog sausjes verschijnen bij een barbecue. Zoals mayonaise, ketchup, cocktailsaus en nog zoveel meer. Dit omdat veel mensen niet graag droog eten hebben en daarom voor een sausje kiezen. Ook op onze salades hebben we vaak graag een dressing. Voor dit alles bestaan er gezonde alternatieven, zo kunnen we kiezen voor een humus, guacamole of salsa. Ook met yoghurt en platte kaas kunnen we zeer veel leuke en lekkere sausjes maken. Dit alles gaat gezonder zijn, het is kwestie van wat in de keuken te staan.

Groenten

 

Bij een barbecue zien we vaak veel rauwkost en hier mogen we uiteraard veel van eten. Probeer wel te kiezen voor de varianten die niet in saus liggen. Graag vullen we ons bord voor 1/2 met groenten. Naast de rauwkost is het ook mogelijk om groenten te grillen op de barbecue.

 

Probeer er dan op te letten dat je niet te veel olie gebruikt voor de groenten en parfumeer ze met verse kruiden. Dan zijn ze verrassend lekker en ga je makkelijk meer groenten eten bij een barbecue. Je kan kiezen voor paprika, courgette en aubergine, maar nog zoveel meer groenten smaken op een barbecue.

Fruit op de bBQ

 

 

Hate it or love it, warm fruit vinden sommige mensen overheerlijk en andere kunnen het niet verdragen. Als je het lekker vindt, dan is fruit op de barbecue een ideaal dessert. Vergeet de zware dessertjes, maar kies voor een gegrilde nectarine of perzik, ook watermeloen op de barbecue is verassend lekker. Liever geen warm fruit? Dan kan een frisse fruitsla steeds als dessert.

Reactie schrijven

Commentaren: 0