Gezond eten op reis of geen gewicht bijkomen op reis...

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent dus voor vele dat we op reis gaan. Jammer genoeg is het soms moeilijk om op reis je gewicht te behouden of er gezond te eten. Daarom dat ik hier enkele tips heb geschreven om de mensen te helpen die op reis vertrekken. Veel leesplezier! wil je de tips meenemen op reis? Op de praktijk kan je de tips in een foldertje meekrijgen. Ze liggen klaar in onze wachtzaal.

Onderweg?

Op reis met de auto

Als eerste, zorg voor voldoende gezonde snacks voor tijdens de rit bijv. fruit, noten, snoepgroentjes, enz. zodat er geen snoepgoed gekocht wordt in een tankstation. Zorg voor een lunchpakket, dit kunnen enkele boterhammen met gezond beleg zijn, een salade zoals een volkoren pastasalade of een volkoren wrap met groentjes. Zorg ervoor dat het eten voldoende gekoeld kan blijven in de warme wagen door middel van een koelbox.

 

Als laatste moet je ervoor zorgen dat je voldoende gekoelde dranken bij hebt voor tijdens de rit zoals water en ter afwisseling een light frisdrank.

 

 

Je eten voor onderweg voorzie je dus best zelf want in een wegrestaurant zijn gezonde opties moeilijk te vinden en zijn ze vaak duur.


Op reis met het vliegtuig

Wanneer je met het vliegtuig op reis gaat, kun je best voor de vlucht (afhankelijk van het uur)een gewone maaltijd thuis nemen. Wanneer je moet vliegen tijdens lunch- of dinertijd, zorg er dan voor dat je een gezonde maaltijd meeneemt voor tijdens de vlucht. Drink zeker ook voldoende water voor- en tijdens de vlucht.

 

 

Is het een langere vlucht? Kies dan aan boord voor een salade of ander gezond alternatief. Een gezonde koek voor tussendoor kun je gemakkelijk zelf voorzien.


Tijdens de reis

All in

Hoe kan je een gezonde keuze maken bij een all-in buffet? Kies over het algemeen voor gezonde voedingsmiddelen, zowel bij het ontbijt, middagmaal als avondmaal. Start met iets gezond bijv. yoghurt met fruit en neem daarna bijv. een koffiekoek, maar hou  het op één koffiekoek.

 

Bij het middagmaal kies je dan bijv. voor een bordje rauwkost met brood en wat beleg. Voor het avondmaal kies je wat groeten, vlees of vis en aardappelen, pasta of rijst. Kies iedere dag iets anders van het buffet, zo is er gedurende de gehele reis voldoende afwisseling. Neem voor de lunch of warme maaltijd een tas soep, dit is gezond en vullend.

 

Kies als dessert bijv. 1 bolletje ijs maar vul dat dan aan met vers fruit, zo blijft het toch nog wat gezond.

Op restaurant

Kies ervoor om één keer per dag op  restaurant te gaan en zoek in de buurt een warenhuis, bakker, slager waar je je aankopen kan doen en bereid daarmee zelf je lunch en tussendoortjes.

 

Maak op restaurant gezonde keuzes. Er wordt vaak een aperitief aangeboden, beperk je tot 1 glas en neem iets van snoepgroentjes erbij in plaats van chips of dergelijke. Neem daarnaast water bij de maaltijd. Kies voor een salade of  een mager stuk vlees of vis met groenten en aardappelen. Dit zorgt voor wat afwisseling. Let op met vettige sauzen zoals mayonaise, roomsauzen en kaassauzen.

Zelf koken

Heb je zelf de mogelijkheid om te koken? Zoek dan een winkel in de buurt waar je verse groenten en fruit kan kopen en probeer zoals thuis afwisselend vlees en vis klaar te maken.

Dit wil niet zeggen dat je tijdens je reis niet op restaurant kan gaan. Maar maak ook op restaurant gezonde keuzes. Neem bijv. de aperitief thuis met een gezond hapje.

 

Als tussendoortje kan je bijv. zelf een fruitsalade of een smoothie maken met vers fruit. Deze kun je eveneens als ontbijt nemen met wat magere yoghurt.

kamperen

Wanneer je gaat kamperen kies je best voor voedingsmiddelen die lang bewaren zoals brood, muesli, noten, gedroogd fruit, pasta, rijst, confituur enz.

Een koelkast is zeker geen overbodige luxe, deze zorgt ervoor dat verse groenten, fruit, vis en vlees minder snel gaan bederven. Koop dus verse , lokale en Seizoensproducten.

Ook hier kan je zelf koken en maaltijden bereiden zoals je dat thuis doet, met verse ingrediënten en voldoende afwisseling.

 

Op een camping is het vaak niet mogelijk een “driegangenmenu” te bereiden. Kies daarom voor snelle en eenvoudige gerechten, die gemakkelijk te bereiden zijn en toch gezond zijn. Een voorbeeld hiervan zijn éénpansgerechten. Je kan ook opteren voor een BBQ (binnenkort volgt de blog over gezond BBQ'en).                                                                        


Bewegen tijdens de reis

In een hotel heb je vaak verschillende faciliteiten zoals een zwembad, fitnessruimte, tennisplein, beachvolleybal, watersportmogelijkheden enz. Zorg  ervoor dat je je sportkleren bij hebt en maak gebruik van deze faciliteiten.

Wanneer je deze faciliteiten niet ter beschikking hebt, probeer dan zeker ook om voldoende lichaamsbeweging te doen. Je kan bijv. gaan joggen ’s morgensvroeg wanneer het nog niet zo warm is of een stevige wandeling maken in de buurt. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren of mee te nemen als dat mogelijk is en de omgeving met de fiets te gaan verkennen. ’s Avonds kan je bijv. een lange wandeling langs het strand maken.

 

Als je veel beweegt is het aangeraden om voldoende water te drinken. Let op met alcohol want alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Vaak worden verfrissende drankjes en juices aangeboden in een hotel of bar, deze bevatten meestal veel suiker.


Reactie schrijven

Commentaren: 0