Regelmatig eten, waarom is dat nodig?

Zelf werk ik vaak van 's ochtends vroeg en dit tot de late uurtjes. Hierdoor is het vaak moeilijk om op tijd en stond te eten, toch probeer ik om regelmatig te eten. Maar waarom doe ik dit nu precies en waarom is dit vaak ook één van mijn eerste adviezen voor mijn patiënten die willen afvallen?

Ik zie het steeds vaker en vaker, mensen die geen tijd nemen om te eten of snel iets tussendoor eten. Velen denken dat dit geen probleem is maar dat is het wel. Doordat we geen tijd meer nemen voor onze maaltijden is het zo dat er vaak maaltijden worden overgeslaan of niet worden gegeten. Als we kijken zien we dit het meeste bij het ontbijt, maar steeds vaker hoor ik ook dat het middagmaal sneuvelt. Het excuus om niet te eten is dan traditioneel geen tijd hebben om te eten of om iets klaar te maken. We leven in een wereld waar alles zeer snel moet gaan en eten dus als een soort van bijzaak wordt gezien. Toch is het belangrijk om tijd te nemen voor je maaltijden en dit doen we door ons voor te bereiden. Eigenlijk komt alles neer op onze voorbereiding, want als je gezonde zaken in huis hebt dan is het ook makkelijker om gezonder te eten.

 

Waarom regelmatig eten?

Door regelmatig te eten gaat onze verbranding op volle toeren werken. Dus als we meer eten, gaan we eigenlijk ook meer verbranden en vaak ook meer vermageren. Gedaan dus met honger lijden, eten is de boodschap :). Als we maaltijden overslaan, dan gaat ons lichaam in een soort van spaarstand en dan gaan we trager verbranden. Hierdoor blijft onze vetvoorraad op peil, eten we dan af en toe wat zwaarder dan wordt dit onmiddellijk omgezet tot vet. Als we regelmatig eten, gaan we niet in deze spaarstand en gaan we onze vetvoorraad aanspreken om energie uit te halen, naast de energie die we uit onze voeding halen natuurlijk.

Minder eten is toch vermageren?

Als we dus willen vermageren, moeten we regelmatig eten en voldoende eten zodat we niet in de spaarstand gaan. In mijn praktijk merk ik vaak dat het niet eten van bepaalde maaltijden overdag leidt tot een extreem hongergevoel 's avond met een overcompensatie tot gevolg. Dit kan zijn dat je een veel grotere portie eet dan normaal, het gevoel hebt dat je onverzadigbaar bent of dat je blijft hunkeren naar eten. Doordat er vaak 's avonds meer wordt gegeten dan wat we normaal gaan eten en meestal dan ook gekozen wordt voor snelle en ongezonde zaken merken we dat mensen dan eerder gaan verzwaren dan vermageren.

Je merkt het al, ons lichaam is een zeer ingewikkeld systeem en we moeten dit volledig begrijpen om zo onze voeding erop aan te passen. Het is dus de bedoeling dat we vinden wat er past voor ons lichaam.

Wat is nu regelmatig eten?

Dit zijn 3 hoofdmaaltijden (ontbijt - lunch - avondmaal) en dit aangevuld met 2 à 3 tussendoortjes. Tussen onze eetmomenten is het aan te raden om ongeveer een 3-tal uur te laten. Dit om te voorkomen dat we een hele dag lopen te snacken of te knabbelen, maar ook om onze tanden wat te ontzien. Want elke keer dat we iets eten of iets drinken (behalve water) is dit een zuuraanslag op onze tanden. Probeer daarnaast om tijdens de maaltijden en de tussendoortjes niet te overdrijven in je porties en maak dan ook gezonde keuzes. Om je op weg te helpen kan je bij de recepten al veel voorbeeldjes vinden.

Tips om regelmatiger te eten:

 • Neem steeds een stuk fruit of een ander gezond tussendoortje mee naar het werk. Heb je dan een klein hongertje, dan kan je kiezen voor iets gezonds.
 • Plan op voorhand je lunchpauze, zodat je deze zeker niet vergeet.
 • Leg je werk aan de kant terwijl je eet en zet die gsm op stil. Zodat je met je volle aandacht kan genieten van je maaltijd.
 • Sta een kwartiertje vroeger op zodat je van een gezond en evenwichtig ontbijt kan genieten.
 • Moeite om te ontbijten? Zorg dat de tafel reeds gedekt is, dan is de drempel iets lager om te ontbijten. Kies ook voor dingen die je lekker vindt als ontbijt. Het is belangrijk om het eerst gewoon te worden om te ontbijten en daarna kan je het gezonder maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Rolande Croft (vrijdag, 03 februari 2017 01:04)


  It's perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 • #2

  Annabell Friley (vrijdag, 03 februari 2017 06:07)


  You made some really good points there. I looked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 • #3

  Margarite Mcnees (zondag, 05 februari 2017 03:27)


  Hi there friends, its impressive article regarding cultureand completely defined, keep it up all the time.

 • #4

  Quiana Stuhr (zondag, 05 februari 2017 20:54)


  It's an awesome post in favor of all the online people; they will get benefit from it I am sure.

 • #5

  Palmira Godwin (maandag, 06 februari 2017 04:26)


  I am now not sure the place you are getting your information, but good topic. I must spend a while learning much more or figuring out more. Thanks for magnificent information I used to be looking for this info for my mission.