· 

Volkoren pita broodjes

Vandaag had ik mijn eerste kookworkshop sinds de zomerpauze en dit ging over gezonde lunches. Ik wou uiteraard eens tonen dat het leuk kan zijn om eens iets anders te eten dan een boterham. Daarom een receptje geschreven met pita broodjes, om het gezond te maken wou ik dan ook volkoren pita broodjes (door de vele vezels die erin zitten gaan ze ook meer vullen). Eenmaal in de winkel was het wat moeilijker om een volkoren variant te vinden. Dus gaan we het zelf maken. Zelf vind ik dat het resultaat zeker gezien mag zijn (en de broodjes hebben gesmaakt, want ben dit aan het schrijven net na de eerste workshop).

Ingrediënten:

  • 200g tarwebloem
  • 200g volkoren bloem
  • 210 ml water (op kamertemperatuur)
  • 6g gist (droge)
  • 5g zout
  • 1 eetlepel olie

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten in een kom samen en meng alles goed. Kneed het geheel totdat je merkt dat het deeg niet meer kleeft. Zorg ervoor dat je voldoende kneedt (liever iets langer dan tekort). Leg een handdoek over de kom en laat het deeg rijzen gedurende 45 minuten. 

Verdeel het deeg in 6 bolletjes (elk bolletje weegt ongeveer 95g) en leg dit op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Je kan de bolletjes nu met een deegrol uitrollen. Zelf duw ik de bolletjes plat met mijn hand, omdat ik dan de vorm mooier kan maken. Bak de broodjes gedurende 12 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen op een rooster.


Als de pita broodjes dan zijn afgekoeld, dan kan je ze vullen met allerlei lekkere dingen om de volgende dag mee te nemen naar het werk. Of gewoon die dag als lunch te eten. Voor de workshop heb ik ze gevuld met een mengeling van tomaat, mozzarella, komkommer en kruiden. Ook kruidenkaas, gerookte zalm, fijngesnipperde ajuin en sla zijn er heerlijk bij. Ook ideetjes? Laat het zeker weten. Wil je meer te weten komen over de kookworkshops of er zelf één volgen? Dan kan je er hier meer informatie over vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0