Gezonde tussendoortjes

Er bestaat veel controverse over tussendoortjes, zijn deze nu nodig of niet? Is het beter om een tussendoortje te laten om zo minder kcal binnen te krijgen? Verschillende studies tonen aan dat niet het aantal keer, maar wel het totaal aantal kcal van belang is bij het behouden van een goed gewicht. Sommige studies tonen zelf aan dat het spreiden van de kcal over verschillende lichte maaltijden helpt om het gewicht te behouden.

Een tussendoortje zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt. Let er wel op dat je langzaam eet en voldoende kauwt. Door deze verzadiging blijft het hongergevoel beperkt, waardoor het makkelijker is om minder te eten tijdens de volgende maaltijd.

Er bestaat uiteraard veel verschil tussen de tussendoortjes: niet alles is goed om tussendoor te eten en je mag er ook niet onbeperkt van eten. Let erop dat het niet dwangmatig wordt om tussendoor te eten, zoals bijvoorbeeld bij (examen)stress, verveling en dergelijke meer. Dan gaat het niet om de verzadiging, maar moet er gekeken worden om iets te doen aan de reden waarom we eten.

Pas op met calorierijke tussendoortjes zoals chips, snoep, chocolade, …. Vergeet ook de energierijke dranken (frisdranken) niet. Als je een energierijke drank drinkt, dan is dit uiteraard je tussendoortje. Beide hebben de neiging om ons minder te vullen en zjjn hierdoor minder geschikt als tussendoortje.

Tot slot, nog enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat het tussendoortje gezond blijft:

  • Let op je porties. Probeer ook je tussendoortjes per portie te verpakken of in een doosje te stoppen.
  • Vul je lange periodes. Zit er veel tijd tussen je maaltijden dan is het beter om een tussendoortje te eten. Zorg ervoor dat je de tussendoortjes eet op de momenten dat het echt nodig is.
  • Geniet van je tussendoortje. Door het rustig op te eten en ervan te genieten, wordt een tussendoortje meer dan enkel een snelle hap.
  • Varieer binnen je tussendoortjes en zorg voor afwisseling. Let erop dat je ook de verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Bereid je voor en neem je tussendoortjes steeds overal mee naar toe. Als je ergens bent en plots honger krijgt, dan heb je steeds een gezond alternatief bij de hand.
  • Negeer je honger niet. Eet gerust je tussendoortje als je honger hebt. Door je honger te negeren kan het zijn dat je bij de volgende maaltijd te veel gaat eten. Heb je zin in iets zoet? Zoek naar een gezond vullend alternatief, anders bestaat de kans dat je alleen nog maar aan iets zoet kan denken en uiteindelijk zwicht voor de verleiding.
  • Water, water en de rest komt later. Water is altijd het perfecte drankje bij je tussendoortje.
  •  Wat met sporten? Zowel voor als na het sporten is het noodzakelijk om iets te eten. Zorg dus voor een gezond en leuk alternatief.
  • Blijf je tussendoortjes behouden wanneer je wil vermageren. Schrap je tussendoortjes niet van je menu, zorg gewoon dat ze gezond en voedzaam zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je zelf eens een gezond tussendoortje maken? Bekijk dan zeker ons receptje voor de mueslibars. Heerlijk als tussendoortje en ook goed voor de sporter om voor een training te eten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0