Zijn rietsuiker, ahornsiroop en honing gezonder dan kristalsuiker?

Tegenwoordig wordt er vaker van uit gegaan dat natuurlijke producten zoals honing, rietsuiker of ahornsiroop beter zijn voor het lichaam dan gewone kristalsuiker, maar dit is niet zo.

 

 

Om tot geraffineerde suiker te komen vinden er allerlei bewerkingen plaats. Door al deze bewerkingen wordt het natuurproduct (suikerbiet of riet) helemaal ontdaan van alle mogelijk aanwezige micronutriënten zoals vitamines, mineralen en vezels. Hierdoor is geraffineerde suiker alleen maar een zoetmaker  Zolang er geen vezels bij de suiker zitten, wordt de suiker heel snel opgenomen door je lichaam waardoor de glycemie zeer snel zal stijgen. Wanneer de vezels, mineralen en vitaminen niet door het raffineren uit de suiker worden gehaald, spreken we over ongeraffineerde suiker. Als er vezels aan toegevoegd zijn, spreken we over ongeraffineerde suiker. Deze vezels zorgen er voor dat de suiker minder snel wordt opgenomen waardoor glycemiepiek minder extreem is.

Rietsuiker

Kristalsuiker is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine siroop achter blijft. Die siroop geeft de kleur aan de suiker. Chemisch gezien zijn biet- en rietsuiker hetzelfde. Ze bestaan namelijk voor 100% uit saccharose. Er kan dus besloten worden dat rietsuiker zeker niet gezonder is dan gewone kristalsuiker.

Ahornsiroop

Ahornsiroop is hetzelfde als esdoornsiroop. Dit is waarschijnlijk beter bekend onder de naam “maple syrup”. Het wordt gemaakt uit het sap van de esdoorn. Esdoornsiroop bevat ongeveer evenveel calorieën als geraffineerde rietsuiker. Ahornsiroop bestaat voor ongeveer 2/3e uit kristalsuiker. 100 gram ahornsiroop bevat ongeveer 67 gram suiker. De glycemische index van ahornsiroop is rond de 54, vergeleken met kristalsuiker dat een GI heeft van ongeveer 65. Dit is lager dan de gewone kristalsuiker, maar het is nog steeds vrij hoog en kan voor glycemieschommelingen zorgen.

Ahornsiroop bevat wat mineralen, vooral mangaan en zink, maar heeft ook een hoog suikergehalte (ongeveer 67%). Er zitten wel wat antioxidanten in ahornsiroop,maar enkel in beperkte mate, waardoor deze geen meerwaarde hebben. Bovendien is het product niet totaal natuurlijk, omdat het allerlei bewerkingen ondergaat. Gezien het hoge suikergehalte kan er besloten worden dat ook deze ahornsiroop niet gezonder is dan kristalsuiker.

Honing

Als je besluit geen geraffineerde suiker meer te eten, wordt er vaak aan honing gedacht als vervanger. Honing is op zich een natuurlijk product, maar je moet er mee oppassen. Soms wordt er suikerwater aan de honing toegevoegd waardoor we niet meer kunnen spreken over een volledig natuurlijk product. Honing bestaat uit ongeveer 80% suikers, 3% micronutriënten (enzymen, spoorelementen en mineralen) en de overige 17% is water.

Het feit dat honing dus voor 80% uit suiker bestaat wil zeggen dat honing niet zo gezond is. Honing is een enkelvoudig koolhydraat en zal dus net als  gewone suiker ook voor glycemieschommelingen zorgen. Er ontstaat eerst een piek waarbij je veel energie hebt om dan vervolgens zeer snel te dalen waardoor er sprake kan zijn van een suikerdip. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel kun je dus beter geen of weinig honing eten. 

Het is dus best dat er gebruik gemaakt wordt van ongeraffineerde suikers zodanig dat deze minder snel worden opgenomen waardoor je minder kans hebt op zo’n suikerdip. Er kan besloten worden dat honing niet gezonder is dan kristalsuiker aangezien honing hoofdzakelijk uit suiker bestaat. De micronutriënten in honing zijn in een zodanig kleine hoeveelheid aanwezig dat deze verwaarloosbaar zijn. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0