KOKOSOLIE wel of niet gebruiken?

Er gaan veel berichten rond over kokosolie en of deze nu wel of niet goed is? Wij als diëtist krijgen er ook vaak vragen over. Maar is kokosolie nu een goed alternatief? Of kiezen we beter een ander alternatief?

 

Kokosolie is een plantaardig vet, de meeste plantaardige vetten en oliën bevatten veel onverzadigde “goede” vetten. Kokosolie is hierop de uitzondering en bestaat voor 90% uit verzadigde vetten. Daarom word  het gebruik van kokosolie vaak afgeraden. Toch vind je op het internet tegenstrijdige berichten sommige daarvan zeggen zelfs dat kokosolie zou helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Welke informatie is er juist? Welke informatie moeten we geloven?

 

Kokosolie ook wel kokosvet genoemd omdat het vast is op kamertemperatuur bestaat vooral uit middenketenvetzuren. Dit zijn een ander soort vetten die ook op een andere manier door ons lichaam worden afgebroken en daardoor kunnen gebruikt worden bij mensen met verteringsstoornissen.

 

Er is nog steeds onduidelijkheid over het effect van kokosolie op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het bevat veel verzadigde vetzuren en deze hebben algemeen een negatief effect op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Ik zou het gebruik van kokosolie persoonlijk niet aanraden. Er is verder onderzoek nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de voor- en de nadelen van kokosolie.

 

 

Gebasseerd op artikel uit Nutrinews 3 uit 2013:  “Er circuleren tegenstrijdige berichten over de gezondheidseffecten van kokosvet. Waarom?”

Reactie schrijven

Commentaren: 0