· 

Gezondere brownie??

Vandaag en gisteren is het weer niet zo super, maar wel ideaal om in de keuken te experimenteren. Gisteren ging ik brownies bakken voor het verjaardagsfeestje van mijn zus en daardoor kreeg ik het idee of het niet mogelijk is om deze gezonder te maken. Ik heb een gewone variant gemaakt (de echte caloriebom) en een lichtere variant. Hoe heb ik dit nu aangepakt?

Wat heb ik vervangen?

Zelf eet ik zeer graag chocolade met zeezout, en brownie met noten vind ik heerlijk. Ook chocolade met pindakaas is een match made in heaven, dus heb ik hiervoor gekozen. Ik heb de boter vervangen door pindakaas. Zo heb ik nog steeds het vet voor de brownie om deze smeuïg te houden, extra smaak en zit het vol eiwitten. Hierdoor gaat de brownie een stuk meer vullen, waardoor je met minder genoeg hebt. 

 

Ook om te zorgen dat ze goed vullen heb ik de gewone bloem vervangen door bruine speltbloem. Deze is rijk aan vezels en daarom ook zeker goed om te gebruiken. Ik heb voor de speltbloem gekozen omdat ik deze in huis had, je kan gerust ook voor een andere bloemsoort kiezen vol met vezels zoals volkoren bloem en dergelijke.

 

De grote hoeveelheid suiker die er nodig is voor het recept heb ik vervangen door stevia. Zelf ben ik niet zo zot van de smaak van stevia omdat deze een bittere nasmaak kan hebben, maar met de pure chocolade vind ik dat wel passen. Je kan ook een andere zoetstof gebruiken. Ook merk ik op dat het soms merk-afhankelijk is hoe deze smaakt. De zoetkracht van mijn zoetstof was 1/2 als die van suiker. Dus als je bij de ingrediënten de zoetstof maal 2 doet, dan weet je de hoeveelheid suiker die normaal nodig is.

 

Als laatste voeg ik er ook gezouten pindanoten aan toe om een overheerlijke smaakcombinatie te hebben. Nu hopen dat iedereen ervan genoten heeft.

Recept brownie met pindakaas

Ingrediënten:

 • 220g pindakaas
 • 190g pure chocolade
 • 3 eieren
 • 125g zoetstof
 • 120g speltbloem
 • 150g gezouten pindanoten

 

 

 

 

 

 

 

Bereidingswijze:

Smelt de pindakaas samen met de chocolade en meng deze goed onder elkaar. Klop de eieren samen met de zoetstof op. Hak de pindanoten iets fijner, het mogen nog grove stukken zijn. Meng met een mixer of klopper de chocolademengeling onder de eieren. Voeg de bloem en de pindanoten toe en meng alles goed onder elkaar, totdat je een glad beslag krijgt. Doe je beslag in een met bakpapier bekleedde ovenschaal en bak het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25 minuten. De korst moet droog zijn, maar binnenin moet je brownie nog smeuïg zijn. Laat afkoelen en snijd in porties.

 

Smakelijk!


Ik vond ze zelf alvast geslaagd. Laat zeker weten wat je er zelf van vindt.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Martin Daniels (dinsdag, 14 februari 2017 09:17)

  GEZOUTE pindanoten Lotte?! PINDAKAAS?! lijkt me toch niet zo goed voor hart en bloedvaten!

 • #2

  Lotte De Clercq (dinsdag, 14 februari 2017 09:36)

  Dag Martin,

  De pindakaas kan zeker en is hier om de boter van het origineel recept te vervangen. Als je twijfels hebt bij de pindakaas die je koopt in de winkel, dan kan je deze perfect zelf maken (misschien een volgend receptje). Dan ben je zeker van wat er in zit en deze smaakt ook stukken beter. Bij de pindakaas is het dus soms opletten in de winkel. Normaal bevat pindakaas zeer veel onverzadigde vetten (wel nog veel vet, daarom dat het hier ook onze vetstof is) en daarnaast veel eiwitten. Hierdoor dus wel goed voor ons hart en onze vaten.

  De gezouten pindanoten zijn gekozen omdat ik zelf graag de combo chocolade met zout heb. Je kan natuurlijk ook voor de ongezouten variant kiezen. In het originele recept doe ik anders ook altijd zout, dus hierbij dan uiteraard niet. De pinda's kan je zelf zouten zodat je niet te veel zout binnen hebt.

  Groetjes,
  Lotte