World kidney day

 

Vandaag, 9 Maart 2017 is het world kidney day of wereldnierendag. Het is de dag waarop er een wereldwijde bewustwordingscampagne wordt georganiseerd over het belang van onze nieren. Want ze zijn onmisbaar voor ons lichaam. Over de hele wereld worden er vandaag activiteiten georganiseerd in het teken van de nieren. Ieder jaar staat er een ander thema in de kijker. Dit jaar is dat: “nieraandoeningen en obesitas: een gezonde levensstijl voor gezonde nieren”.

Waarom zijn onze nieren zo belangrijk?

 

Ten eerste zorgen ze voor het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam. Daarnaast zorgen ze een goede vochtbalans zodat er niet teveel vocht verloren gaat via de urine of in ons lichaam blijft. Daardoor houden ze ook de bloeddruk op peil. Ze zijn ook erg belangrijk voor de productie van bepaalde hormonen. Tenslotte spelen ze een rol bij de opbouw en in stand houden van de botten, maar de moeilijke uitleg hierbij zal ik jullie besparen.

Hoe kan ik zorg dragen voor mijn nieren?

 

Je hoeft je niet onmiddellijk zorgen te maken, uw huisdokter zal u informeren als u in een risicogroep zit en zal u aanraden wat te doen of doorsturen naar een specialist.

Ik hoop dat jullie iets bijgeleerd hebben over de nieren en wereldnierendag. Heb je vragen of ben je nierpatiënt dan kan je zeker bij ons terecht voor aangepast voedingsadvies. Meer info vind je op onze website: www.lottedeclercq.be. Aarzel niet om met ons contact op te nemen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0