Pinda-cheese

Ter voorbereiding van mijn sportontbijtje heb ik een variatie gemaakt op pindakaas. Dit om ervoor te zorgen dat het minder vet bevat en meer eiwitten. Het is niet enkel voor sporters, maar is voor iedereen. Eerst krijg je het standaardreceptje en dan hoe je deze ook kan pimpen. Als laatste ga ik het eens vergelijken met pindakaas die je in de winkel kan kopen, dan kan je zien of deze beter is of niet?

Recept: pinda-cheese

ingrediënten:

  • 150g cottage cheese
  • 100g pindanoten (ongezouten en niet geroosterd)

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een blender en blend deze. Zelf stop ik af en toe en roer het geheel nog eens goed door elkaar. Blend het goed totdat er geen brokjes meer in zitten. Doe in een kommetje en bewaar in de frigo.


Variaties

Je gaat proeven dat de standaardversie wel lekker is, maar je kan er nog veel mee doen. Zo kan je deze zoeter maken, zouter of beide. Zelf maak ik hem zoeter met wat honing en zouter natuurlijk met wat zout. De laatste keer heb ik gekozen voor een zoet-zoute versie, wat heb ik eraan toegevoegd?

  • 1 eetlepel honing
  • 1 snuifje zout

Zorg dat je dit er goed onder mengt. Ik heb de honing en het zout toegevoegd aan de ingrediënten in de blender. Dan blend ik het geheel goed en proef of je er nog iets aan wilt toevoegen of niet. 

Voedingswaarde

Je kan je natuurlijk afvragen of deze pinda-cheese gezonder is dan het kopen van een pot pindakaas. Daarom dat ik de voedingswaarden heb uitgerekend en we dit eens kunnen bekijken. Ik vergelijk deze pindakaas met de voedingswaarde van pindakaas die je in de winkel kan kopen. Dit is gewoon standaard pindakaas waar er ook geen extra's aan zijn toegevoegd. De onderstaande voedingswaarden zijn per 100g.

 

Pinda - cheese

(Standaard)

Pinda-cheese

(met honing)

Pindakaas
Energie (kcal) 292,0 293,0  664,0
Eiwitten (g) 18,0 17,3 21,0
Koolhydraten (g) 6,9 9,6 11,0
Waarvan suiker (g) 3,8 6,5 6,4
Vetten (g) 21,0 20,2 58,0
Verzadigde vetten (g) 3,4 3,4 8,5
Voedingsvezels (g) 2,8 2,7 6,6

Reactie schrijven

Commentaren: 0