De voedingsdriehoek: wat zijn nu de verschillen?

Het nieuwe model bestaat uit vijf kleuren, deze kleuren tonen aan in welke mate de voedingsmiddelen van een bepaald kleur effect heeft op onze gezondheid. Het nieuwe model toont geen aanbevolen hoeveelheden meer aan in de figuur zelf. Het geeft vooral advies over welke voedingsmiddelen de beste keuze zijn voor een gezond en duurzaam voedingspatroon.

Blauw: drink vooral water

Donkergroen: voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met een gunstig effect op de gezondheid

Groenten, fruit, volle granen en aardappelen, peulvruchten, noten, zaden, plantaardige oliën

Lichtgroen: voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende effect op de gezondheid

Vis, yoghurt, melk, kaas, gevogelte en eieren

Oranje: voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die bij hoge consumptie een ongunstig effect kunnen hebben op de gezondheid

Rood vlees, boter, kokos- en palmolie

Rood: Restgroep (deze voedingsmiddelen staan los van de driehoek, deze bevatten veel suiker, vet en/of zout)

Bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, gebak, snacks, fastfood…

Naast de nieuwe kleurenzones zijn er drie belangrijke uitgangspunten bij de Voedingsdriehoek

“Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding”

Meer plantaardige voeding consumeren in verhouding van dierlijke voeding is goed voor de gezondheid, daarnaast draag je ook een steentje bij voor het milieu. Uit onderzoek is gebleken dat wij veel te veel vlees en te weinig groenten eten. Daarom wordt er geadviseerd om minder vlees en voornamelijk minder rood vlees en bewerkte varianten te eten. Burgers moeten bewuster omspringen met hun vleesconsumptie.

 

Alternatieve eiwitbronnen zoals peulvruchten en vegetarische voeding zijn een goeie vervanging van vlees. 

“Geef de voorkeur aan weinig of het niet bewerkte voedingsmiddelen en eet zo weinig mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen"

Sterk bewerkte en kant-en-klare producten bevatten toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten. Ze hebben vaak een hoge energiedichtheid, maar zijn helemaal niet voedzaam. VIGEZ adviseert om zoveel mogelijk maaltijden zelf te bereiden. Er wordt best gebruik gemaakt van verse voedingsmiddelen en niet al te veel zout, suiker en vet.

 

Het moment waarop je eet is ook zeer belangrijk. Als je niet aan tafel in een rustige omgeving zit om te eten (bv. station, vergadering…) wordt er meer gegeten. Probeer op vaste tijdstippen te eten en in een rustige omgeving.

“Vermijd overconsumptie en voedselverspilling"

Probeer uw boodschappen slim te doen en plan op voorhand uw maaltijden. Ga nooit winkelen als je honger hebt. Wees bij het bereiden van de maaltijd ook aandachtig voor portiegroottes. Koop en kook niet meer dan nodig, zo wordt er ook minder eten verspild en helpen we terug het milieu.

Reactie schrijven

Commentaren: 0