De week van het hart

Het is deze week de week van het hart (24/09/2017-01/10/2017). Daarom wil ik jullie vandaag wat meer vertellen over cholesterol omdat een te hoge cholesterol een hoog risico vormt op hart- en vaatziekten. Want cholesterol, wat is dat nu eigenlijk?

Beter voorkomen dan genezen

Een te hoge cholesterol, wanneer hebben we dit en hoe weten we dit? We merken op dat het een sluimerend iets is, dit betekent dat we het niet voelen opbouwen en éénmaal we symptomen hebben dat we al lang een te hoge cholesterol hebben.Dit is ook de reden waarom we het een 'silent killer' noemen. Daarom dat we ook vaak zeggen 'beter voorkomen dan genezen', maar dan moeten we het natuurlijk wel weten.

 

Dit kunnen we doen door ons bloed te laten controleren bij de huisarts. Er wordt aangeraden om dit op jaarlijkse basis te doen zodat je het kan opvolgen. Wanneer beginnen we hier nu mee? Dit overleg je best met je huisarts, want er zijn natuurlijk enkele factoren mee gebonden. Zoals je leeftijd, je levensstijl, maar ook of hart- en vaatziekten voorkomen in de familie. 

Waar komt cholesterol vandaan?

Cholesterol zit, zoals de meeste mensen wel weten in bepaalde voedingsmiddelen. Maar het overgrote merendeel van de cholesterol wordt in ons lichaam zelf aangemaakt in de lever. Hoeveel cholesterol de lever aanmaak is afhankelijk van persoon tot persoon en is erfelijk bepaald. Daardoor kan het zijn dat je super hard op je voeding let maar nog steeds een te hoge cholesterolwaarde hebt.

 

Is cholesterol altijd slecht?

Cholesterol wordt vaak in een slecht daglicht geplaatst, maar in principe hebben we in ons lichaam ook wel cholesterol nodig. Bepaalde hormonen worden namelijk aangemaakt uit cholesterol en het is een onderdeel van onze celwanden. Het is niet de bedoeling om hiervoor extra cholesterol in te nemen. De hoeveelheid die we innemen en die is lichaam aanmaakt is ruim voldoende.

 

Vergeet ook niet, iedereen kan een te hoge cholesterol hebben. Aangezien dat er veel factoren een rol in spelen.  

 

2 soorten cholesterol?

We spreken altijd over “goede” cholesterol en “slechte” cholesterol. Maar in feite bestaat er enkel gewoon cholesterol. Het is de lever die hier een belangrijke functie vervult. De lever kan namelijk cholesterol uit het bloed halen (“goede” cholesterol) en cholesterol aan het bloed afgeven (“slechte” cholesterol). Bij de ene persoon gaat de lever meer cholesterol uit het bloed halen dan bij de andere.

 

Waarom is cholesterol (dus de slechte cholesterol) nu eigenlijk gevaarlijk? Teveel cholesterol in het bloed blijft plakken aan de wand van je bloedvaten. En dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

 

 

Je eigen risico inschatten?

Niet alleen cholesterol verhoogt je risico op hart- en vaatziekten maar ook andere factoren zoals geslacht, leeftijd, roken, diabetes, bloeddruk, voeding, beweging en alcohol verhogen het risico. Je arts kan dit alles voor u inbrengen in de SCORE-tabel en zo uw risico bepalen.

 

Bij welke hulpverleners kan je terecht?

 

Neem eerst en vooral contact op met uw huisarts en laat regelmatig je cholesterol controleren. Neem medicatie die door de arts werd voorgeschreven correct in. De arts kan je ook doorsturen naar de cardioloog, dit is een specialist in hart- en vaten. Bij ons als diëtiste kan je terecht voor een voedingsadvies op maat. We gaan samen op zoek naar de cholesterolbronnen in je voeding en proberen deze te verminderen. En we gaan op zoek naar een voeding met een goede vetzuursamenstelling.

 

Voeding aanpassen?

Je hebt het al een paar keer gelezen, voeding en je levensstijl is ook een bepalende factor bij hart- en vaatziekten. We kunnen je op de praktijk helpen om je voeding aan te passen op een haalbare manier voor jou en die goed is voor je hart en vaten. 

 

Je hebt er misschien al eens over gelezen, we raden dan het Mediterraanse dieet aan. Dit is een gezonde manier van eten en dit combineren we dan graag met ook voldoende beweging. Heb je hierover vragen of wil je er meer over weten? Dan kan je deze hier altijd stellen en dan beantwoorden we ze met plezier. 

 

Wil je eens langskomen om het voor jezelf uit te pluizen? Dan kan je hiervoor altijd een mailtje sturen of vind je meer informatie op de website.

Reactie schrijven

Commentaren: 0