Werelddiabetesdag

Het is vandaag werelddiabetesdag. Een dag waarop er wereldwijd even wordt stilgestaan bij de ziekte diabetes en het groeiend voorkomen van deze ziekte in de samenleving. En ook wij willen daar even bij stilstaan want het kan bij iedereen optreden. Werelddiabetesdag spitst zich vooral toe op de preventie van diabetes type 2. In de week van 14 november organiseert de diabetesliga dan ook tal van activiteiten in kader daarvan. 

Diabetes type 2?

Vroeger werd vaak gedacht dat diabetes en dan vooral type 2 een ouderdomsziekte was. Maar tegenwoordig weten we wel beter. Het kan bij iedereen optreden: jong of oud, magere personen of iets zwaardere personen,… . Al zijn er bepaalde groepen die meer risico hebben op het ontwikkelen van diabetes.

 

Er speelt namelijk een genetische factor mee, dit wil zeggen dat je meer kans maakt op diabetes, wanneer je familieleden hebt die diabetes hebben. Maar ook zwaarlijvigheid en het hebben gehad van zwangerschapsdiabetes vormen een risicofactor.

 

Type 2 wordt vaak pas laat opgemerkt. Daarom is regelmatige screening van belang en dat zeker in risicogroepen.

En ik?

Wil je weten of je zelf een hoger risico hebt op diabetes? Praat erover met je arts.

 

Heb je overgewicht, zwangerschapsdiabetes gehad, diabetes in de familie,… ? Voldoende beweging, gezonde voeding en je gewicht onder controle houden kan helpen.

 

Een afspraak bij de diëtiste kan nuttig zijn in functie van advies rond gezonde voeding. Ook wanneer diabetes is vastgesteld spelen wij als diëtiste een belangrijke rol, want voeding is één van de spilfiguren in de behandeling van diabetes.

Heb je diabetes? Of wens je advies omtrent gezonde voeding? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze diabeteseducator Emma geeft je met plezier meer uitleg over alles. 

Wil je weten hoe wij te werk gaan? Of we je eventueel kunnen helpen? Dan kan je hier onze aanpak omtrent diabetes lezen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0