Alcohol in cijfers

Vandaag is dé dag! De dag waarop Tournée Minérale van start gaat en waarop we met ongeveer 96 000 andere Belgen een maand alcohol bannen uit ons leven.

Tournée Minérale werd in 2017 opgericht door De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker en het groeide uit tot een instant succesverhaal. Vandaag start de 2de editie en neemt de naambekendheid nog elke dag sterk toe. Maar wat is het nut nu van zo’n maand zonder alcohol? Heeft het überhaupt een nut?

 

 

We lichten het even toe in cijfers en hopelijk zorgt dit voor ‘de motiverende trap onder de kont’.

Alcohol en de Vlaming

België het land van frieten, chocolade maar vooral ook bier. Bier of dus alcohol is een onderdeel van onze cultuur geworden. Want elke toerist in België moet toch zeker het Belgische bier geproefd hebben. Slogans zoals ‘The best beer in the world’ of ‘Cultureel erfgoed’ zijn helemaal niet vreemd wanneer het over ons bier gaat.

 

Allemaal positief maar een schaduwzijde is er jammer genoeg ook want 1 op de 10 Vlamingen drinkt teveel. Wat een stijgende trend is als we kijken naar 2004 (6%). In de groep 55- tot 65-jarigen vinden we de meeste probleemdrinkers terug.


Opvallend is dat mannen 3 maal meer kans hebben om een problematisch drinker te zijn in vergelijking met vrouwen.

 

 

 

Om te eindigen met een positieve noot: de jeugd doet het beter! Het percentage jongens en meisjes dat wekelijks bier, wijn, sterke drank en/of alcopops drinken is in vele gevallen gedaald tussen 2010 en 2014, of ten minste gestagneerd (bron: HBSC 2014 ‘Alcoholgebruik bij jongeren’).

Alcohol en het verkeer

Even de wetgeving op een rij: voor particuliere weggebruikers is de maximaal toegelaten alcoholconcentratie in het bloed 0,5 promille. Voor vrachtwagenbestuurders, bus- en taxichauffeurs of andere professionele bestuurders is de wetgeving sinds 2015 strenger en ligt de maximaal toegelaten hoeveelheid op 0,2 promille.

 

 

Cijfers wijzen uit dat ondanks alle campagnes nog 4% van de mannelijke en 1% van de vrouwelijke bestuurders onder invloed rijdt. Bovendien blijft rijden onder invloed nog steeds een groot probleem in België. Zo is bij 50% van de dodelijke ongevallen alcohol in het spel.

Alcohol en gezondheid

Alcohol is niet goed voor onze gezondheid, laat dat duidelijk zijn. Langdurige overmatig alcoholgebruik brengt een resem van gezondheidsproblemen met zich mee op zowel fysisch (keelkanker, leverschade, jicht, …) als op psychisch vlak (depressie, somberheid, chronisch agressief,…).

 

Een maand alcohol bannen uit je leven heeft ook op korte termijn al tal van voordelen:

 

1.       Goed voor de portemonnee

Minder alcohol is goed voor de portemonnee! In 2014 gaf het gemiddeld Belgisch gezin 462 euro uit aan alcoholische dranken. Niet niks dus en 400 euro is snel beter besteed!

 

2.       Diepe slaper

Eentje voor het slapengaan? Snel slapen doe je wel na een glaasje op maar het blijkt vooral een oppervlakkige en kortere slaap. Een alcoholvrij slaapmutjes is dus een pak ‘slaapvriendelijker’.

 

3.       Batterijen opladen

Alcohol vergt veel van je lichaam. Je levertje moet hard werken om alcohol af te breken waardoor je lichaam moe wordt. De batterij is op deze manier snel leeg maar na een maand zonder alcohol heeft je lichaam terug energie voor 1000.

 

4.       Een rimpel minder

Ook op onze huid laat alcohol zijn sporen na. Alcohol droogt onze huid uit waardoor de elasticiteit verlaagt en de kans op rimpels vergroot! Één van de geheimen voor een rimpelvrije en zijdezachte huid: alcohol schrappen!

 

Één duidelijke conclusie uit al dit cijfermateriaal: meedoen is de boodschap.

Veel succes aan alle moedige en heldhaftige Tournée Minéraliërs! Nood aan inspiratie voor andere drankjes? Volg alles dan goed, want ons E-book komt binnenkort online!

Reactie schrijven

Commentaren: 0