Gezonde voeding bij kinderen

We horen het toch vaak, kinderen worden de dag van vandaag zwaarder. En ook obesitas komt steeds vaker voor bij jongeren en kinderen. Er wordt zelf gesproken om de leeftijd voor obesitaschirurgie (denk aan een gastric bypass) naar beneden te halen. Als je dat zo hoort, dan zou je bijna denken dat de eetgewoontes erbarmelijk zijn. Daarom hebben we eens gekeken wat de laatste voedselpeilingen ons eigenlijk hebben geleerd over de voedingsgewoonten van kinderen.

Wat met die groenten en fruit?

We zien dat bij de Vlaamse kinderen, maar 1 op de 4 de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit eet. Dit geldt ook voor de groenten, dus ook hier voldoet er maar 25% aan de aanbevelingen. Je zou denken dat dit dan gecombineerd ook zo is, maar jammer genoeg is dit niet waar. Als we kijken naar hoeveel kinderen er dagelijks voldoende fruit en groenten eten, dan komen we maar aan 7%. Dit toont dus al onmiddellijk een pijnpunt. Natuurlijk ik denk dat we allemaal weten dat zowel groenten en fruit vaak een probleem zijn bij kinderen. We merken dat smaken zich nog ontwikkelen en dat kinderen vaak minder open staan voor groenten en fruit.

Wat eten we dan wel tussendoor?

Liever hebben kinderen zaken die zeer zoet of zout smaken, de wel gekende snoepjes en zoute snacks. Is het dan zo dat kinderen hiervan een stuk meer eten en hierdoor hun groenten en fruit laten staan? Dit kunnen we natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar we zien wel dat 53% van de kinderen dagelijks een zoete of zoute snack eten. Dus jammer genoeg zien we hier dat er een smaakvoorkeur wint. 

Hoe zit het met het drinken?

Water drinken is daarentegen iets wat we kunnen aanmoedigen en eigenlijk geen smaakvoorkeur geeft. Dus misschien scoren onze kinderen hier dan beter op? Ik kan hier misschien een ja zeggen, want er is een lichte stijging, maar zeker niet spectaculair. Als we kijken naar de kinderen, dan zien we dat 27% van de kinderen de aanbevolen hoeveelheid water drinken. Dus terug een pak minder dan wat we graag zouden zien. Dit kan betekenen dat er gewoon te weinig gedronken wordt of dat er andere zaken gedronken worden. Dan denk ik natuurlijk onmiddellijk aan frisdrank. Hier zijn de resultaten misschien wat hoop gevender. We zien dat 20% van de kinderen elke dag gesuikerde dranken drinkt. Dus het is zeker niet zo dat iedereen die te weinig water drinkt, dit automatisch vervangt door frisdrank (oef!).

En de rest?

Dit zijn natuurlijk maar enkele zaken die onderzocht zijn, er zijn ook nog resultaten voor hoeveel melk er wordt gedronken, hoeveel brood er wordt gegeten en nog zoveel meer. Wij hebben ons hier op geconcentreerd omdat we het hier ook vaak zien fout lopen in de praktijk. Dan zeker de smaakontwikkeling naar groenten en fruit toe. Hoe kunnen we er nu eventueel voor zorgen dat we kinderen meer kunnen aanmoedigen om groenten en fruit te eten?

 

-          Zorg misschien voor een fruitmomentje samen. Dit kan zijn als jullie thuis komen dat er een stuk fruit samen geschild wordt en gegeten wordt terwijl je praat over wat er op school is gebeurt.

-          Laat je zoon of dochter mee helpen met het snijden van de groenten en fruit. Vaak als ze erin betrokken worden om iets klaar te maken, dan is de kans groter dat ze hiervan ook gaan proeven.

-          Zorg voor een leuke sfeer aan tafel zodat er niet teveel druk ligt om veel van alles te eten. Laat ons eerlijk zijn, moesten ze bij ons kijken wat we allemaal precies aan het eten zijn, dan vinden we dit ook niet leuk.

-          …

 

Er zijn natuurlijk nog een pak meer tips en tricks die we kunnen toepassen, misschien heb je er zelf ook enkele. Laat het ons dan zeker weten of help misschien andere moeders en vaders die bezig zijn met de struggle. In de praktijk zijn we bezig om op een speelse manier kinderen meer groenten en fruit te laten proeven, meer ga je hierover nog binnenkort zien op de blog. Het is een spel om meer over de groenten en fruit te leren, maar om ze ook te leren kennen.

 

Als laatste kan je er natuurlijk ook voor kiezen om iets van groente of fruit in je eten te verbergen, zodat er zo toch meer gegeten wordt. Daar heb je misschien al voorbeeldjes van zien passeren op de blog. Denk maar aan:

-          De zoete aardappelbrownies

-          De chocoladetaart met framboos (ja er zat courgette in)

-          De appelcakejes

 

Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden en leuke ideeën, deze zullen zeker nog verder aangevuld worden. Wij staan sowieso altijd paraat om kinderen te helpen of om je ideeën te geven hoe je dit kan aanpakken. Misschien tot binnenkort?

Reactie schrijven

Commentaren: 0