Een planning helpt om gezonder te eten

Heb je een drukke agenda? Geraak je er niet aan om gezonde maaltijden te koken? En grijp je daarom vaak naar afhaalmaaltijden en kant- en klare alternatieven? Je maaltijden wekelijks vooraf plannen kan een oplossing zijn. Het geeft je meer structuur en zorgt ervoor dat je altijd alles in huis hebt voor een gezonde maaltijd, zowel voor het ontbijt, middagmaal, avondmaal als gezonde tussendoortjes.

Maar hoe begin je er nu aan?

Maar hoe begin je er nu aan? Zorg zeker dat je planning realistisch is, daarmee wil ik zeggen: kies voor gemakkelijke en snelle gerechten op dagen waarop je weinig tijd hebt en iets uitgebreidere gerechten wanneer je wat meer tijd hebt. Op dagen dat je meer tijd hebt kan  je dan bijvoorbeeld ook eens een nieuw receptje uitproberen. Je kan er ook voor kiezen om in het weekend een ovenschotel, quiche of grote kom soep voor te bereiden waar je even mee weg kan.  Kortom je eigen kant- en klare maaltijden maken, bewaar ze dan wel op de juiste manier. Dus in de diepvries of in de frigo, afhankelijk van wanneer je ze gaat eten.

 

 

Neem een blad en vermeld er de dagen van de week op en alle maaltijdmomenten. (zoals hieronder weergegeven). Als je op de tabel klikt, dan kan je de pdf downloaden die wij in de praktijk ook meegeven om alles te plannen. Dus dan moet je dit zelf niet meer gaan onderverdelen.

Vul dit schema in met wat je dagelijks per maaltijdmoment gaat/ zou willen eten. Hou hierbij rekening met werk, vrije tijd, kinderen, agenda, … .

Hoe gaat dit gemakkelijk in zijn werk?

Het gemakkelijkst is als je start per maaltijdmoment: vul eerst voor elke dag je ontbijt in. Daarna voor elke dag je tussendoortje, lunch,… . Zorg ook voor wat afwisseling en variatie. Bv. Kies niet elke dag voor een appel als stuk fruit en tussendoortje, maar varieer af en toe met andere stukken fruit of een potje magere ongesuikerde yoghurt, handje noten, verse groenten, portie verse magere soep,… .

NA het plannen ook nog de boodschappen

Kies aan de hand van je weekschema  en planning 2 momenten uit waarop je boodschappen kan gaan doen bv. Maandag en Donderdag. Maak voor beide dagen dan ook een boodschappenlijstje rekening houdende met wat je al in huis hebt en wat je dus nog moet bijkopen. (Door een lijstje te maken wordt je in de winkel minder snel afgeleid door producten die je niet nodig hebt.). Hou bij het opstellen van je boodschappenlijstje ook rekening met de houdbaarheid van bepaalde producten. 

Is mijn planning realistisch?

Je kan jezelf toetsen of je planning nu realistisch is, door een eetdagboekje bij te houden. Daarin ga je noteren wat je door de dag op welk tijdstip eet. Leg dit dan achteraf samen met wat je had opgesteld en stel jezelf de vraag: “hoe komt het dat ik het schema goed/niet goed heb kunnen volgen?” Het antwoordt op deze vraag kan je helpen om het de week er na beter/anders aan te pakken. 

Kan je mij hierbij helpen?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van je weekplanning? Op de praktijk hebben wij hierover een boekje samengesteld met alle info in vermeld en voorbeeldblaadjes die je kan invullen. Hier kom je er meer over te weten en kan je hem ook bestellen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0