Wat is het FODMaP-dieet nu eigenlijk?

We hebben het er al een paar keer over gehad bij recepten of er al een paar keer naar verwezen, maar misschien vraag je je nu af wat FODMaP nu eigenlijk is. In deze blog leg ik je dit graag uit zodat je de basis weet, daarnaast gaan we ook eens kijken voor wie dit dieet nu eigenlijk is.

Voor wie is dit dieet nu

Eerst en vooral, dit dieet is voor mensen die lijden aan het Prikkelbare Darmsyndroom of ook wel PDS genoemd. Vroeger spraken we ook vaak over een spastisch colon of een spastische darm. PDS is een functionele ziekte van de darmen. Wat betekent dit nu? Als we naar de darmen kijken dan zien deze er normaal uit. We zien dus op het zicht geen afwijkingen aan de darm, maar toch voert deze zijn functie niet normaal uit. Er zijn dus effectief klachten aan de darmen, maar we kunnen de klachten niet in deze darmen zelf vinden. Dit maakt het natuurlijk alleen maar moeilijker en een grotere zoektocht.

 

Ongeveer 20% van de bevolking heeft PDS

 


Daarnaast zien we ook dat PDS niet leeftijdsgebonden is. Iedereen kan dit krijgen. Daarnaast zien we ook dat er verschillende oorzaken zijn om PDS te ontwikkelen. Niet alleen zijn er verschillende oorzaken, maar als we éénmaal PDS hebben, dan zijn er ook verschillende triggers die de PDS minder dragelijk maken. We merken op dat voeding hierin een belangrijke rol speelt.

 

Aangepaste voeding kan de klachten verbeteren of verergeren!

 

Wat is het FODMaP-dieet?

 

Het FODMaP dieet helpt ongeveer 75% van de mensen die het volgen

 

Aangezien dat voeding een rol speelt, is het FODMaP dieet ontwikkeld door de Monash University in Australië in 2006. Hier hebben ze een onderzoek gedaan naar het effect van voeding bij mensen met PDS. Tijdens dit onderzoek hebben ze verschillende voedingsstoffen kunnen bepalen die last kunnen geven. Doordat het nog een relatief nieuw dieet is, worden er hier nog steeds producten onderzocht. Hier gaan we dus rekening mee houden als we het dieet uitleggen op onze praktijk. 


Het is wel zo dat het FODMaP-dieet niet zo maar voor iedereen is die eens last heeft aan zijn of haar darmen. Het is echt ontwikkeld om mensen te helpen met het prikkelbare darmsyndroom. Begin dit dus niet zomaar te volgen en als je last hebt van je darmen vraag dan ook raad aan een dokter. Je weet nooit dat er toch iets mis is aan de darm en dat je hierdoor last hebt. 

Nu we weten wie het dieet volgt, is het ook belangrijk om te weten wat het dieet effectief inhoudt. Als we kijken, dan zien we dat het FODMaP-dieet een acroniem is. Elke letter staat voor een voedingsstof die we gaan vermijden (of maar in beperkte mate mogen consumeren). Hieronder vind je de betekenis van FODMaP.

Dit lijkt misschien allemaal veel informatie en moeilijk, daarom dat we voor tijdens onze consultatie en tijdens het dieet een boekje hebben opgesteld om te helpen tijdens het dieet. Hier staat alles goed uitgelegd en vind je ook heel veel recepten. 

Zie je door het bos de bomen niet meer?

Moet je het dieet volgen en wil je er meer informatie over? Of gewoon wat ideetjes krijgen? Dan kan je hiervoor naar onze website fodmapdietiste.be gaan. Hier vind je nog een pak meer informatie over het dieet en helpen we je graag verder. Je kan je daar ook inschrijven op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe recepten die we ontwikkelen en nieuwe ontwikkelingen. En dit allemaal voor het FODMaP-dieet.

 

Terwijl ik deze blog schreef kwamen er alvast enkele ideetjes voor gerechten en dan specifiek voor het ontbijt (dit ben ik in de volgende nieuwsbrief voor het FODMaP-dieet aan het bundelen). Eén van de recepten is een overheerlijke yoghurtcake met frambozen. Je kan deze eten als tussendoortje en als ontbijt. Hier vind je alvast het receptje:

Yoghurtkoek (een heerlijk ontbijt of tussendoortje)

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 75g speltbloem
  • 50g boekweitmeel
  • 130g suiker (of vervang door een zoetmiddel naar keuze)
  • 65g lactosevrije yoghurt
  • 75ml olie (geen olijfolie)
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 125g frambozen of ander fruit naar keuze

Bereidingswijze:

Splits de eieren en klop de eiwitten stijf, klop daarna de eidooiers op samen met de suiker, de vanille en de olie. Doe de yoghurt bij het eidooiermengsel en meng daarna de bloem erdoor. Roer goed totdat je een glad deeg bekomt. Spatel daarna voorzichtig de eiwitten erdoor. Neem een bakvorm van silicone of doe bakpapier in de bakvorm zodat deze niet ingevet moet worden. Verspreid de frambozen of andere rode vruchten over de bodem van de bakvorm en giet daarna het beslag erin. Bak de koek gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat de koek eerst afkoelen voordat je deze uit de bakvorm neemt.

SMAKELIJK!

Reactie schrijven

Commentaren: 0