Melk is (soms niet) goed voor elk!

Voedingswaarde ID

(In)tolerant tegenover melk?!

 

Het onderwerp melk en melkproducten laat de publieke opinie nog steeds niet los. Want is melk nu wel of niet ongezond en hebben we ze eigenlijk wel nodig?  

Één ding is zeker: we vinden melk(producten) dezer dagen terug in de lichtgroene groep in de nieuwe voedingsdriehoek. Hier huizen de voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong met een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect op de gezondheid.

Melk en een aantal van zijn afgeleide producten (yoghurt, karnemelk, platte kaas, …) kunnen niet voor iedereen. Melk bevat lactose of melksuiker en niet elk lichaam is in staat dit melksuiker te splitsen. In dit geval spreken we van lactose-intolerantie. Lactose wordt in ons lichaam gesplitst in glucose en galactose dankzij het enzym lactase. Bij lactose-intolerantie maakt de dunne darmwand weinig of slecht werkende lactase aan. Hierdoor komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht en ontstaan er darmklachten.

 

In dit blogbericht gaan we geen taboe uit de weg en belichten we verschillende fabels en feiten omtrent melk(producten) en lactose-intolerantie.

 

Melk in feiten en fabels

ü  “Melk is gezond.”

Feit! Maar ook hier gaat de regel op: té is nooit goed.

 

ü  “Melk houdt onze botten sterk.”

Feit! Melk is een bron van eiwitten, vitaminen (B2, B12, A en D) en mineralen (calcium, fosfor, …) en helpt om onze botten te ontwikkelen en sterk te houden.

 

ü  “Melk is rijk aan verzadigde vetten.”

Feit! Melk bevat inderdaad voornamelijk verzadigde vetten. Kies daarom bij voorkeur halfvolle melk als de gulden middenweg.

 

ü  “Lactose-intolerantie komt frequenter bij Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen.”

Feit! Noord-Amerikanen en West-Europeanen blijven over het algemeen wel voldoende lactase aanmaken.

 

û  “Melk beschermt tegen osteoporose.”

Fabel! Dit is nog steeds niet bewezen aan de hand van wetenschappelijke studies.

 

û  “De hoeveelheid melk(producten) die je mag drinken/eten is onbeperkt.”

Fabel! Omdat ze naast vitaminen, mineralen en eiwitten ook veel verzadigde vetten bevatten.

 

û  “Lactose-intolerantie is een allergie.”

Fabel! Lactose-intolerantie is geen allergie want het is niet ons immuunsysteem die abnormaal gaat reageren wanneer je lactose inneemt.

 

û  “Alle plantaardige alternatieven voor melk(producten) zijn een volwaardige vervanger.”

Fabel! Vaak bevatten ze veel minder eiwitten of zijn deze van een lage biologische kwaliteit. Bovendien zijn deze niet altijd verrijkt met de nodige vitaminen en mineralen.

 

 

Alternatieven voor melk

 

Zoals we hierboven al aangaven zijn plantaardige alternatieven niet altijd een volwaardige vervanger voor melk(producten). Wil je toch een plantaardig alternatief? Dan leunt sojamelk het dichtste aan tegen melk als deze verrijkt is. Bovendien kan je altijd kiezen voor lactosevrije koemelk waar er nagenoeg geen verschil is in voedingswaarde met melk.

 

Hieronder kan je nogmaals de voedingswaarde zien van verschillende soorten. Je hebt deze waarschijnlijk ook al hierboven zien passeren, bekijk ze dus zeker eens goed.

Reactie schrijven

Commentaren: 0