E-nummers en additieven in onze voeding: goed of slecht?

Er gaan veel verhalen de ronde over E- nummers en toevoegingen aan onze voedingsmiddelen. Zijn ze goed, slecht, schadelijk, onschadelijk, positief of negatief voor onze gezondheid? Daar zal ik jullie in dit blogbericht een antwoordt op proberen te geven.

WAT ZIJN E-NUMMERS?

Om het te hebben over of ze nu goed of slecht zijn, moeten we het eerst even hebben over wat E-nummers zijn. E- nummers worden ook soms voedingsadditieven genoemd. Een additief is een stof die wordt toegevoegd aan een voedingsmiddel omwille van een bepaald effect. Dit kunnen kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers,… zijn.

 

De E staat voor EUROPEES. Dit wil zeggen dat er in Europa strenge regels zijn over welke E- nummers aan een bepaald product mogen toegevoegd worden en hoeveel.

 

Deze E -nummers zijn dus goedgekeurde additieven voor voedingsmiddelen. Ze kunnen zowel van natuurlijke oorsprong, als syntetisch (kunstmatig) zijn. Bepaalde van deze stoffen zorgen er zelf voor dat een product er in de winkelrekken uitziet zoals wij willen dat het eruit ziet.

ZIJN E-NUMMERS SCHADELIJK?

E- nummers zijn pas schadelijk in bepaalde porties die meestal honderden malen hoger liggen dan de portie die is toegelaten in een bepaald voedingsmiddel. Doordat ze door Europa zo streng gecontroleerd worden zijn ze in principe niet schadelijk, of krijgen we nooit een portie binnen waarin ze schadelijk kunnen zijn. Ook de syntetische E- nummers worden zodanig gecontroleerd, dat ze niet schadelijk zijn.

Conclusie

We hoeven ons dus geen zorgen te maken over de grote letter E en alle kleine cijfertjes erna die we terugvinden op de verpakking.

Reactie schrijven

Commentaren: 0