Week van de opvoeding

GOEDE EETGEWOONTEN, JONG GELEERD IS OUD GEDAAN

Van 16 tot 23 mei is het week van de opvoeding. Opvoeden betekent dat we onze kinderen ook goede eetgewoonten moeten aanleren. Dit doen ze niet alleen door wat we hen voorschotelen, ze nemen namelijk ook vlot gewoonten van ons over. Laten we daarom alvast het goede voorbeeld geven met de gehaktballetjes in tomatensaus die in de volgende blogpost voorbij komen.

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende groenten te eten, maar kinderen steken hier vaak hun neus voor op. Hieronder volgen een aantal tips om het eten van groenten te stimuleren.

 

1.       Geef het goede voorbeeld

Groenten zouden onderdeel moeten zijn van zowat elke maaltijd. Doodgewoon dus! Maak er dus ook niet te veel ophef over. Kinderen voelen snel aan wanneer iets afwijkt van het gewone en zullen daar argwanend op reageren.

 

2.       Stimuleer autonomie

Kinderen hebben zo nu en dan hun eigen willetje en hebben daarom ook nood aan wat beslissingsrecht. Bied ze gezonde opties aan, maar laat hen zelf de keuze maken (bv. kerstomaatjes of radijsjes?). Betrek hen ook zoveel mogelijk in de keuken. Laat ze aangepaste taakjes doen bij de bereiding van de maaltijd (bv. groentjes wassen en aangeven, groentjes schillen met een dunschiller of onscherp mes, gehaktballetjes draaien...).

 

3.       Stap uit je comfortzone en wees creatief

Kies voor een gerechtje dat kinderen graag lusten en verwerk zoals in het recept van de volgende blogpost wat groenten in het

vlees en verrijk je tomatensaus met andere groentjes zoals wortel en paprika. Verplaats je ook eens in de fantasiewereld van je kind.

Broccoli kan plots zoveel aantrekkelijker worden als het een ‘klein boompje’ wordt genoemd. Momenteel speelt ook Delhaize hierop

in met hun ‘tovergroentjes’.

 

4.       Het oog wil ook wat

Prikkel de interesse van je kind door het gerechtje eens anders te presenteren en gebruik hierbij leuk eetgerei.

 

Dit is maar een kleine greep uit het arsenaal aan tips en tricks om samen met je kind het eten van groentjes aantrekkelijk te maken. Ook op onze praktijk kun je informatie krijgen rond gezonde voeding voor kinderen. We helpen je graag verder met persoonlijk advies.

 

Je kunt daarnaast ook steeds terecht op volgende websites:

Reactie schrijven

Commentaren: 0