Feiten en fabels over voeding

Tegenwoordig wordt er overal en door iedereen wel iets gezegd over voeding. Maar wat is er nu juist en moeten we geloven? en wat mogen we gewoon vergeten?

 

Raak jij er ook niet meer helemaal wijs uit? vraag raad aan je diëtist, zij zijn ervoor opgeleid om je de juiste info te geven over gezonde voeding, diëten en voeding bij verschillende aandoeningen zoals bv? diabetes en hart- en vaatziekten. 

 

We helpen dan ook graag vandaag met dit blogbericht enkele fabels de wereld uit.

Fruitsap (vers fruitsap) is beter dan cola.?

FABEL

Fruitsap en cola bevatten beiden evenveel suiker voor een glas. Dit komt doordat we voor 1 glas fruitsap meer dan 1 sinaasappel nodig hebben, en dij het persen gaan de vezels uit je fruit verloren. Het is dus beter om een appelsien te eten dan te persen tot sap (en dit geldt ook voor ander fruit).

 

Op zoek naar een gezonde vervanger voor cola en/of fruitsap? Dan kan je op onze blog ook al enkele recepten vinden, hier enkele voorbeelden:

Melk is goed voor elk?

FEIT

Over melk is er veel commotie, maar uiteindelijk is melk en melkproducten onze belangrijkste bron aan Calcium en vitamine B12. Calcium is belangrijk voor onze botten en Vit. B12 is van belang voor ons zuurstoftransport in het lichaam. Mensen die geen melk drinken of gebruiken kiezen dan best voor sojadrinks verrijkt met Calcium en vit. B12. Kies voor magere of halfvolle melkproducten zonder toegevoegd suiker en overdrijf niet met je porties.

 

Wil je nog meer weten over melkproducten en eventuele vervangproducten? Lees dan zeker ook ons blogbericht: melk is (soms niet) goed voor elk!

Hoe bruiner het brood, hoe gezonder?

FABEL

Dit is ook een fabel. Bruin brood is natuurlijk gezonder dan wit brood, maar om het brood nog bruiner te maken worden vaak kleurstof toegevoegd en geen extra granen zoals velen denken. Kies dus wel voor bruin brood maar varieer tussen verschillende soorten.

 

Bij brood is het ook zo dat er veel vragen zijn omtrent gluten. Hierover hebben we ook al eens een blog geschreven, deze kan je hier lezen: het glutenverhaal.


Light is altijd beter?

FABEL

Light betekent 30% minder dan het vergelijkbare product. Dit kan zowel slaan op het vetgehalte als op het suikergehalte. Bepaalde light producten zijn aan te raden zoals bv. Light kaas, deze bevat minder vet en is dus gezonder. Maar andere light producten zijn dan weer helemaal niet aan te raden bv. Light chips, chips blijven chips, die 30% minder vet zal dus niet veel uitmaken. Kijk dus uit van welke producten je de light variant koop. Als je de hoeveelheid en frequentie van chips eten kan beperken mag je gerust eens de gewone eten, de boodschap is gewoon (zoals bij vele producten) niet overdrijven.

 

Veel is afhankelijk van hoe vaak je een product gebruikt. Eet j bijvoorbeeld 1 keer per week boterhammen met confituur? Dan is het niet nodig om een light confituur te kopen. Eet je dagelijks boterhammen met confituur? Dan zou ik het wel aanraden.

 

Bekijk dus voor ieder product apart hoe vaak je het eet en of overschakelen naar een light alternatief beter zou zijn. Als je hierbij hulp nodig hebt, dan mag je gerust even langskomen.

Besluit

GENIETEN MET MATE IS MIJN MOTTO.

Dit zijn maar enkele van de vele fabels/ feiten die rondgaan over voeding. Heb je zelf nog vragen over een bepaald onderwerp? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, en dan helpen wij je met veel plezier verder.

Reactie schrijven

Commentaren: 0