Vegetarisch voor vleeseters

Je zult vast ook wel al gemerkt hebben dat vegetarisch eten tegenwoordig aan een heuse opmars bezig is. Dagen zonder vlees zat vorig jaar al aan zijn 6e editie en ook het aanbod aan vegetarische eetgelegenheden neemt vooral in de grootsteden zienderogen toe. 

 

Hoewel veel mensen vegetarisch eten wel eens lekker vinden, blijven ze toch vaak aangeven ‘iets’ te missen. Dat wij, Belgen, echte vleeseters zijn is niets nieuws. We zijn er zodanig aan verknocht dat een gerecht zonder vlees of vis voor sommigen niet als een volwaardige maaltijd kan beschouwd worden. Wat maakt vlees nu zo speciaal in een gerecht?

 

1. VERZADIGING

Vlees is een bron van eiwitten waarvan is geweten dat ze een verzadigend effect hebben. Zorg dus bij de bereiding van een vegetarisch gerecht dat er ook steeds een eiwitbron aanwezig is. Voorbeelden daarvan zijn vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan, maar ook peulvruchten (linzen, kikkererwten, sojabonen…) en noten zijn eiwitrijk.

 

2. HARTIGHEID

Vlees heeft die typische hartige smaak, ook wel umami genoemd. Vaak is het deze hartigheid die gemist wordt in een vegetarisch gerecht. Het is dus belangrijk om te kijken hoe we dit kunnen opvangen. Umami komt van nature ook voor in een aantal plantaardige voedingsmiddelen waaronder zongedroogde tomaatjes, champignons, look, olijven en walnoten. Ook met producten als sojasaus en misopasta kun je deze hartige smaak toevoegen aan je gerecht. Of je kunt simpelweg umami pasta of kruiden kopen (bv. Taste 5 umami tomato paste bij Albert Heijn of Santa Maria natural umami bij Delhaize).

 

3. BAK, ROOSTER, GRIL

We eten ons stukje vlees nog het liefst goed gebakken. Dat bruine korstje geeft namelijk extra smaak. Waarom dan niet gewoon hetzelfde doen met aardappelen, groenten of vleesvervangers? Bak, rooster of gril deze even net zoals je met vlees zou doen.

 

4. BITE

Op een stuk vlees moet je vaak stevig kauwen. We zijn ook gewoon om ons mes ergens in te zetten. Probeer dit zo goed mogelijk te voorzien in je gerechtje door bijvoorbeeld de groentjes beetgaar te serveren of de aardappelen, groenten of vleesvervangers te voorzien van een krokant korstje. Ook noten en zaden kunnen voor extra bite zorgen. 

 

Met deze 4 tips zou je dus al een heel eind op weg moeten zijn om zelfs de grootste vleeseter zijn geliefde stukje vlees eventjes te doen vergeten. In het receptje van deze week hebben we deze tips voor jou in de praktijk omgezet.

Reactie schrijven

Commentaren: 0