Rookstop en gewicht

Naar aanleiding van Wereld- antitabakdag, heb ik vandaag een berichtje geschreven over gewicht en het stoppen met roken. Voor veel mensen is een toename van het gewicht een barrière om een te stoppen met roken, daarom wordt het dan vaak op de lange baan geschoven. Maar als je het goed aanpakt hoeft een rookstop, geen gewichtstoename met zich mee te brengen.

Wat gebeurd er als je rookt?

Wanneer je rookt, verhoogt je metabolisme en dus je energieverbruik. Daarnaast doet roken de eetlust dalen. Dit mag echter geen reden zijn om te blijven roken, de voordelen wegen niet op tegen de nadelen zoals verhoogd risico op kanker, verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gele tanden, verhoogde rimpelvorming,... . 

Wat gebeurd er als je stopt met roken?

Als je stopt met roken vertraagt je metabolisme terug en ga je dus minder energie verbruiken. Vervolgens wordt je smaak terug beter, waardoor je vaak meer gaat eten. Meer of anders (snoepen en snacks in plaats van een sigaret) gaan eten, gaat dan vaak zorgen voor de ongewilde gewichtstoename. 

Gewichtstoename voorkomen

Deze ongewilde gewichtstoename door de rookstop, kan je onder controle houden door gezond en gevarieerd te eten. Probeer de drang naar een sigaret niet te vervangen door een ongezond tussendoortje zoals snoepen, koeken, chips, chocolade,... . Kies voor een stuk fruit of een ander gezond tussendoortje ter vervanging van een sigaret of wat extra lichaamsbeweging om je gedachten wat te verzetten. Eet niet de ganse dag door maar kies voor jezelf vaste tijdstippen.

Probeer vooral te streven bij een rookstop naar een gewichtsstabilisatie. Probeer niet onmiddellijk gewicht af te vallen want dan maak je het moeilijk voor jezelf. 

 

Focus je eerst op de rookstop en hoe je dat zal aanpakken en daarna kun je je focussen op gewichtsafname.

Stap voor stap kom je er wel. Het is geen schande om professionele hulp te vragen wanneer je ondersteuning nodig hebt.

Aanpassen van je voedingsgewoontes

Wanneer het je gelukt is om te stoppen met roken komt het erop aan van je voedingsgewoontes aan te passen. Dit vergt tijd en is niet zo van zelfsprekend. maar na verloop van tijd vind je er een routine in. 

 

Hierbij kunnen wij je als diëtiste bijstaan. Samen gaan we op zoek naar haalbare en gezonde alternatieven (om je sigaret te vervangen). 

Besluit

Een rookstop hoeft dus niet altijd samen te gaan met een toename van je gewicht! Wanneer je gezond en gevarieerd gaat eten kan je streven naar een stabilisatie van je gewicht. Voor vragen rond de voeding en extra tips mag je ons steeds contacteren.

 

Heel veel succes met je rookstop!

Reactie schrijven

Commentaren: 0