Gezonde BBQ tips

Het menu bij uitstek op een warme zomerdag, is toch wel BBQ! Iedereen haalt die wel eens boven wanneer het zonnetje er is. Maar hoe kunnen we die BBQ nu gezond houden? Want ja hoor het kan gezond! Met onderstaande tips help ik je even op weg. Veel succes ermee!

TIP 1:

Voorzie vooral veel groenten en vul er minstens de helft van je bord mee. Vermijd groenten met toevoeging van saus, olie, … . Voorzie deze liever apart zodat je zelf kan doseren. Kies ook bij voorkeur voor salades die puur uit groenten bestaan, eventueel aangevuld met kruiden en fruit.

Daarnaast is het ook heerlijk om eens groenten te grillen op de BBQ. Denk maar aan paprika, aubergine, courgette en nog zoveel meer. Binnenkort zal er hiervoor ook een heerlijk receptje volgen.

TIP 2:

Naast de groenten kun je ook  een koude aardappelsalade, een warme aardappel op de BBQ, een volkoren pastasalade of rijstsalade voorzien. Vul hier 1/4 van je bord mee. Heb je nood aan wat inspiratie? Dan vind je hier alvast een receptje voor een couscoussalade of voor een pastasalade.

TIP 3:

Vermijd vette sauzen en lookboter. Beperk ze tot max. 2 eetlepels. Voorzie liever een zelfgemaakte dressing of sausje op basis van magere platte kaas of magere yoghurt aangevuld met kruiden naar smaak. Ook ricotta kan een leuk alternatief zijn voor de traditionele lookboter. Gebruik de ricotta en meng deze dan met kruiden, peper, zout en look. Zet deze terug in de frigo en dan serveer je hem bij de BBQ. Als je dit op je warme aardappel laat smelten, dan mis je de lookboter zeker niet.

TIP 4:

Vul het overige deel van je bord (1/4) met vlees. Kies bij voorkeur puur en ongemarineerd, ongepaneerd vlees zoals kipfilet, biefstuk, rundsbrochette, varkenslapje, varkenshaasje,... . beperk verwerkt vlees zoals wordt, hamburger, … . Je kan er ook altijd voor kiezen om ter vervanging van vlees eens ongemarineerde is klaar te maken op de BBQ. Zelf ben ik een enorme voorstander van scampi's op de barbecue, maar ook zalm is er overheerlijke op. Heb je geen speciale rooster? Maak ze dan eens 'en papilotte' klaar op de barbecue. Toch meer zin in gemarineerd vlees? Kijk dan eens om je vlees zelf te marineren. Het gaat dan volledig naar je eigen smaak zijn en je houdt dan ook rekening met de ingrediënten. Zelf ben ik mijn gemarineerde kippenfilet aan het optimaliseren, het receptje volgt zo snel mogelijk!

 

Wil je van verschillende stukken vlees proeven? Neem dan van elk een klein stukje. Overdrijf vooral niet met je portie vlees.

TIP 5:

Probeer je portie te beperken tot 1 bord of 2 kleinere borden (of minder gevulde borden). Groenten zonder saus mag je zoveel eten als je wilt. Eet groenten met saus beperkt.

TIP 6:

Let op met alcohol. Beperk alcohol tot maximum 2 eenheden bv. 1 aperitief en 1 glaasje wijn of 2 glaasjes wijn.

 

VEEL "HEALTHY" BBQ PLEZIER!

Reactie schrijven

Commentaren: 0