Koken zonder zout

Steeds meer mensen worden omwille van een bepaalde aandoening, zoals een hoge bloeddruk of nierziekten, aangeraden om minder zout te eten. Het eerste advies dat wij dan als diëtiste geven is om geen zout toe te voegen aan de maaltijd. 

Daardoor zit er over het algemeen weinig smaak in je eten. 

 

In dit berichtje probeer ik je dan ook wat uitleg te geven over waarom zout beperkt dient te worden en tips om je eten voldoende op smaak te brengen zonder zout!

Waarom zoutbeperkt?

Wanneer we zout (Natriumchloride) eten, komt het zout in ons bloed terecht. daar trekt het water aan. Meer water in het bloed zorgt dus voor een stijging van de hoeveelheid bloed (het bloedvolume). Omdat de plaats voor het bloed (in de aderen) even groot of even klein blijft, oefent het bloed meet druk uit op de aders (hoge bloeddruk). 

 

Bij mensen met nieraandoeningen zorgt dit voor meer druk op de nieren, omdat die alle bloed moeten zuiveren.

 

Wanneer we zout gaan beperken neemt de bloeddruk en dus ook de druk op de nieren af.

Kruiden en specerijen

Om je gerecht op smaak te brengen kan je gebruik maken van allerlei andere soorten kruiden en specerijen. Je kan ze zowel in de verse als in de gedroogde vorm gebruiken. voorbeelden zijn: peper, basilicum, oregano, lookpoeder, koriander, gember,... . De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het soort kruid of specerij (sterk of zacht van smaak) en van de eigen voorkeur. Niet alle kruiden passen bij elk gerecht. Wil je daar wat wegwijs in geraken ga dan kan je op zoek gaan naar een kruidenwijzer.

 

Kruiden die ik zelf vaak gebruik en die veel smaak afgeven zijn rozemarijn, tijm en laurier. Ze passen goed in Italiaanse recepten zoals een verse tomatensaus. Je kan ze tevens gebruiken om mee te koken met je aardappelen om ze zo meer smaak te geven (in plaats van zout in je water doen).

 

Vaak moet je zelf wat uitzoeken welke kruiden jij lekker vind en dat kan wel even tijd in beslag nemen. Maar vergeet niet het is alvast beter voor je gezondheid.

kruidenmixen

Let op! met kruidenmixen zoals kippenkruiden, vleeskruiden, viskruiden, kerriepoeder,... . Veel van deze kruidenmixen bevatten als hoofdbestanddeel zout. Lees dus telkens goed de verpakking (ingrediëntenlijst) als je iets koopt en ga op zoek naar kruidenmixen zonder zout. 

Wat met kruidenzout, fleur de sel, zeezout en himalayazout?

Vaak wordt veronderstelt dat deze soorten zout beter zijn. Helaas is dat niet zo. Zout blijft zout en dit geldt voor alle soorten, ook deze soorten zout hebben een bloeddrukverhogend effect, dus worden ze ook best vermeden.

Wat met Dieetzout?

Als vervanger van zout worden in bepaalde warenhuizen of speciaalzaken dieetzouten verkocht. Ze vervangen de smaak van zout in bereidingen. In deze zoutvervangers is de natrium van natriumchloride of zout gedeeltelijk of volledig vervangen door Kalium. Helaas is dit niet voor iedereen een goede oplossing. Mensen met een aandoening aan de nieren vermijden ook best dit dieetzout.

Heb je na het lezen van dit berichtje nog vragen? of heb je zelf het advies gekregen om minder zout te eten? 

 

Contacteer ons dan gerust voor een persoonlijk aangepast advies op uw maat!

Reactie schrijven

Commentaren: 0