De waarheid over vetten

In de media horen we heel wat verhalen, ook over vetten. "Goede" en "slechte" vetten, "verzadigde" en "onverzadigde vetten, wel kokosvet of geen kokosvet. Met dit blogbericht probeer ik wat duidelijkheid te scheppen over vetten.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden in de volksmond ook wel de "slechte" vetten genoemd. Ze zijn voornamelijk afkomstig van dierlijke oorsprong. Ze zijn aanwezig in producten zoals melkerijboter, hoeveboter, smeerboter,... . Ze zijn meestal vast en moeilijk smeerbaar. Deze producten zijn niet verboden, maar we dienen ze met mate te gebruiken.

 

Ze hebben heel wat negatieve effecten op onze gezondheid. Ze verhogen onze cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten.

 

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten zijn volle melkproducten, kazen, gebak, koek en snacks, bijvoorbeeld roomijs. Deze beperken we dan ook best zoveel of we kiezen voor een magere (zelfbereide) variant met een goede vetzuursamenstelling zoals onze vanille-ijs Delight.

onverzadigde vetten

onverzadigde vetten of ook wel de "goede" vetten genoemd, vinden we dan vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals verschillende soorten olies, vloeibaar bak- en braadvet, margarines en minarines. Ze zijn vloeibaar, en/ of makkelijk smeerbaar. 

 

Deze soort vetten hebben een positief effect op onze gezondheid. Ze verlagen de cholesterol en dus de kans op hart- en vaatziekten. 

 

Andere bronnen van onverzadigde vetten zijn noten en "vette" vis. Dit maakt dat vis een uitzondering is. Het is een dierlijk product rijk aan onverzadigde vetten en mag dus ook op regelmatige basis geconsumeerd worden (1-2x per week).

Hoe zit het met palmolie en kokosolie (kokosvet)?

Palmolie en kokosolie zijn 2 uitzonderingen. Het zijn beide producten van plantaardige oorsprong die rijk zijn aan verzadigde vetten. Dit merk je bij kokosolie ook al aan de structuur, het is eerder een hard vet en niet echt een olie. Beide vetten worden vaak gebruikt omdat ze heel stabiel zijn en dus goed warm kunnen verhit worden, in tegenstelling tot veel andere olies. Om die reden wordt palmolie ook vaak in de industrie gebruikt en verwerkt in allerlei producten zoals koekjes. 

 

Deze olieën soorten vermijd je dus best zoveel mogelijk. 

Besluit

voldoende variëren is dus de boodschap. Af en toe een "echte" boter gebruiken kan geen kwaad, maar kies vooral voor producten rijk aan onverzadigde vetten zoals minarines, margarines, olieën, noten en vis.

Nog vragen over dit onderwerp? aarzel dan niet om ons te contacteren

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Glenn (maandag, 05 november 2018 11:26)

  Ik vind dit nogal kort door de bocht. Verzadigde vetten hebben wel degelijk hun positieve rol in het lichaam en zijn ook belangrijk voor de gezondheid. Nu laat je precies uitschijnen alsof verzadigde vetten enkel slecht zijn.
  Daarnaast zet je onderaan de conclusie dat margarines beter zijn, echter komt bij het proces van het harden van een onverzadigd vet, transvetten vrij wat een veel groter bewezen schadelijkheid heeft dan verzadigde vetten.
  Graag dus jouw visie hierover.

 • #2

  Sam (dinsdag, 04 december 2018 11:43)

  Volledig akkoord met Glenn zijn commentaar!