Donderdag veggiedag

Vegetarisch eten roept vaak een slecht beeld op bij mensen, alleen maar groenten of eten als een konijn spreekt niemand aan. Vegetarisch eten, kan ook lekker en gezond zijn. Ik houd hier geen pleidooi om dagelijks vegetarisch te eten, maar 1x per week maakt al een enorm verschil. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de natuur. Doe daarom meer aan DONDERDAG VEGGIEDAG.

Het effect van vegetarisch eten op de natuur

Wanneer iedere Belg gedurende 1 jaar lang 1dag per week vegetarisch zou eten, krijg je een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die bijna gelijk is aan 1 miljoen minder auto’s op de weg. Is dat niet waanzinnig?

 

Voor elke kg voedsel die bv. Een koe eet is 1500 liter waternodig!

 

1 dag vegetarisch zorgt dus voor minder honger en dorst in de wereld maar ook voor minder vervuiling, want alle dieren die gekweekt worden om te eten stoten broeikasgassen uit. Broeikasgassen zoals methaan, versnellen

de opwarming van de aarde.

Het effect van vegetarisch eten op je gezondheid

Het is gezond voor je lichaam, vlees is van dierlijke afkomst en bevat daardoor vaak veel verzadigde vetten of “slechte” vetten. Het kan natuurlijk geen kwaad om vlees met mate te gebruiken en af te wisselen met vis. Kies san vooral voor magere vleessoorten zoals kip, kalkoen, biefstuk, varkenshaasje,... .

 

Wil je volledig vegetarisch geen eten? Dan dien je vlees en vis volwaardig te vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten, vleesvervangers of magere kaas. Dit komt doordat vlees enkele voedingstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft zoals eiwitten voor de spieropbouw en ijzer voor de goede werking van ons lichaam. Voor gedetailleerdere informatie op uw maat maak gerust een afspraak.

Hebben deze argumenten ook jou aangespoord om 1 dag per week gezond vegetarisch te eten? Dan vind je hier alvast 2 lekkere en gezonde recepten.

 

 

Ik wens jullie alvast veel succes!

 

Bron: www.donderdagveggiedag.be

Risotto met boschampignons

ingrediënten

voor 2 personen:
  • 125g risotto rijst
  • ½ ui
  • 1 teentje look
  • 150gbospaddenstoelen
  • 60 ml witte wijn
  • ½ l groentebouillon (12 l water met 1 blokje vetarme groentebouillon)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 20g Parmezaan
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Reinig, was en snijd de ui fijn.
  2. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  3. Breng de groentebouillon aan de kook.
  4. Fruit de ui in 1 eetlepel olijfolie en voeg de rijst toe. Laat even meestoven.
  5. Bevochtig met de witte wijn. Roer tot de rijst de vloeistof heeft opgenomen.
  6. Voeg nu wat groentebouillon toe en doe dit tot de rijst gaar is.
  7. Bak de paddenstoelen in olijfolie.
  8. Werk de risotto af met de parmezaanse kaas en peper en zout.
  9. Meng de baspaddenstoelen onder de risotto.
  10. Serveer en werk indien gewenst af met wat fijngesneden platte peterselie.

SMAKELIJK!

Groententaart

ingrediënten

voor 1 groententaart:
  • 1 rol kruimeldeeg
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 100ml light room
  • 1 eetlepel ricotta
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels
  • olijfolie
  • Peper, zout, Italiaanse kruiden, paprikapoeder

Bereidingswijze

  1. Rol het kruimeldeeg open in een ingevette en bebloemde taartschotel.
  2. Prik er gaatjes in met een vork.
  3. Bak hem +/- 15 min. voor in een oven op 180°C.
  4. Reinig, was en versnijd de groenten fijn.
  5. Stoof de groenten kort aan in de olijfolie.
  6. Meng de ricotta met de eitjes en de room. Kruid naar smaak.
  7. Verdeel de groenten over de taartbodem.
  8. Giet hierover het mengsel met de room.
  9. Bak gedurende 30 min in een voorverwarmde oven op 180°C.

SMAKELIJK!


Reactie schrijven

Commentaren: 0