Wij zijn dezer dagen in de ban van de Vlaamse Klassiekers. We geven er niet alleen kookworkshops (inschrijven kan nog via de website: www.gezondkokeningent.be) rond maar zijn er ook dagelijks mee bezig, omdat heel wat mensen die bij ons langs komen er vragen over hebben. Is onze dagelijkse en klassieke Vlaamse kost gezond? Hoe kunnen we het gezonder maken?
's ochtends hebben we soms weinig tijd om nog al dat lekker om te eten klaar te maken. Daarom dat ik me graag voorbereidt en dus de daag ervoor al iets lekker maak. Deze keer is het een notencake geworden die we daarna een beetje 'pimpen' om het zo zeer smeuïg te maken. Ik heb er deze ochtend van genoten, de overschot dient als ontbijt voor de volgende dagen, maar stiekem eet ik het ook als tussendoortje. Hopelijk vind je het ook lekker, laat het zeker weten!
Nog nood aan wat inspiratie voor tijdens de feestdagen of gewoon voor een etentje? Dan zal dit voorgerechtje je zeker bekoren. Geniet van heerlijk gebakken kabeljauw met een zoete tomatensaus en couscous. Niet zo heel veel werk en om je vingers van af te likken!
Laat ons zeker weten wat je ervan vindt. We hopen dat je er zelf van geniet en dat je er een klein succesje mee scoort als je het klaarmaakt.
Vorige week hadden we nog wat bloemkool over na een workshop, dus dat betekent een nieuw receptje met bloemkool. Zelf ben ik zot van bloemkool en dit zowel rauw als gekookt, maar ik weet dat dit niet bij iedereen het geval is. Daarom dat ik gekozen heb voor een receptje waar de bloemkoolsmaak niet in overheerst. Daarnaast is het een leuke vervanger voor een boterham, voor als je deze, net zoals ik, soms beu bent.
In thema Halloween werd vandaag deze spinnige tomatensoep gemaakt. Eens iets anders dan gewone balletjes in de soep. Zeer eenvoudig klaar te maken en daarbij lekker en gezond! Hoe hebben we dit nu gemaakt?
Hier kan je ons recept vinden om zelf een zoete aardappel brownie te maken. Wij vonden het alvast leuk om deze te maken (en op te eten). Je kan in het filmpje zien hoe we het volledig gemaakt hebben en je vindt er ook het recept van. Ik zou zeggen, maak hem snel zelf klaar en geniet ervan!
We hebben weer een nieuw receptjes online staan, deze keer hebben we gekozen om een quiche te maken. Toen we aan het denken waren welke groenten we hierin konden verwerken, dan is pompoen wel ideaal. Op dit moment op en top in het seizoen. Naast het receptje, kan je er terug een filmpje van vinden om het thuis na te maken. Ook leer je hier hoe je zelf een volkoren quiche bodem kan maken. Hierdoor vult de quiche nog een pak meer.
We hebben zin in chocolade en daarom maken we enkele chocoladegerechtjes. Zelf vinden we ze overheerlijk. Hier kan je alvast onze chocoladetaart vinden met een verrassend ingrediënt, namelijk courgette. Wees eerlijk, het ziet er lekker uit en zelf vinden we ze overheerlijk (ook al van veel andere mensen gehoord, dus ik denk dat we dit mogen zeggen).
Net zoals iedereen hebben we ook eens zin in iets zoets of in een stukje taart. Deze keer was het Emma die iets heerlijks uit de oven heeft getoverd, namelijk een rijsttaart. Om het gezonder te maken dan de traditionele rijsttaart heeft ze gekozen voor een kruimeldeeg in plaats van een bladerdeeg. Dit omdat bladerdeeg wel dubbel zoveel vet bevat als kruimeldeeg, kijken we verder naar de energie, dan zien we dat bladerdeeg de helft meer energie bevat dan kruimeldeeg. Dus dit is al een makkelijke manier om het gezonder te maken. Voor de vulling is er dan gekozen om te werken met magere melk en een zoetstof. Wil je onze taart maken? Dan vind je hier het receptje.
Zoals gezegd heeft Emma rabarberconfituur gemaakt om er daarna een taart mee te maken. Wat is dit nu geworden? Een frangipanetaart met rabarber, zeker een lekker receptje om thuis uit te proberen. En laat ons eerlijk zijn op een druilerige dag als vandaag is het leuk om te bakken, dus dan smaakt een gezonde taart zeker.
Emma zit volledig in bakmodus en is begonnen met het maken van een rabarberconfituur zonder suiker. Dit om dan als basis te gebruiken voor een taart (resultaat volgt nog). Wil je ook deze confituur maken? Dan vind je hier het receptje.
Deze ochtend het laatste uit mijn pot granola gehaald dus dat betekent nieuwe granola maken. Ik had geen zin om mijn gewone variant te maken en wou eens iets anders proberen. Om de één of andere reden had ik zin in bounty, dus voila de bounty granola is ontstaan.
Vandaag stond er een stevige fietstocht op het programma. Daarom dat ik ervoor heb gekeken om een ontbijtje te maken die me veel energie geeft, maar ook wat eiwitten. Het resultaat zijn toasten met pinda-cheese en banaan. Het receptje van de pinda-cheese kan je reeds vinden op de blog.
Dit ontbijtje was voor mij voldoende, natuurlijk kan het zijn dat je hier misschien meer van moet eten. Daarom dat je ook de voedingswaarden per portie kan vinden onder het recept. Hopelijk vind je het ook lekker!
Ter voorbereiding van mijn sportontbijtje heb ik een variatie gemaakt op pindakaas. Dit om ervoor te zorgen dat het minder vet bevat en meer eiwitten. Het is niet enkel voor sporters, maar is voor iedereen. Eerst krijg je het standaardreceptje en dan hoe je deze ook kan pimpen. Als laatste ga ik het eens vergelijken met pindakaas die je in de winkel kan kopen, dan kan je zien of deze beter is of niet?
Verfrissing nodig met dit warme weer? Maar mag het net iets gezonder dan de kant- en klare ijsjes uit de winkel? Dan heb ik hier voor jouw de perfecte oplossing. Zelf ijsjes maken is namelijk niet moeilijk ( maar het duurt wel even voor ze voldoende opgesteven zijn in de koelkast)! Met je favoriete fruit, magere yoghurt, kruiden,… heb je zo je eigen ijsjes gemaakt.
Ik geef je alvast wat inspiratie met de volgende receptjes, geniet ervan en laat weten wat je ervan vond. Laat gerust je fantasie de vrij loop en bereid zelf een ijsje met je favoriete ingrediënten.
Omdat het vandaag prachtig weer is heb ik deze middag een lekkere couscoussalade gemaakt boordevol frisse en zomers groenten. Wil je er ook van genieten? Het receptje vind je hieronder. Ik heb er alvast van genoten en ik hoop jullie binnenkort ook! Laat me zeker weten wat je ervan vond! Smakelijk!
Dit weekend verwachten we de zon. Ideaal weer om te genieten van een salade! Hier alvast een leuk ideetje: salade met mozzarella en zelfgemaakte pesto!
Zelf je pesto maken is eigenlijk zeer makkelijk en zo kan je de hoeveelheid vet hierin beperken. Hoe kan je dit nu maken?
Dinner is served. We gaan genieten van een snel en makkelijk gerechtje. Gebakken zalm, krielaardappeltjes en een salade. Als laatste nog een dressing met olijfjes en citroen.
Voor deze middag heb ik nog eens een slaatje gemaakt. Ik heb gekozen voor rucola met kerstomaten, radijsjes en groene asperges met sesam. Voor bij het slaatje heb ik gekozen voor zadencrackers met hummus. Nu ga ik er eerst van genieten!
Gisterenavond genoten van courgette met tomaatjes in de oven, risoni en citroenkip met tijm.
Een lekker slaatje gemaakt voor bij de maaltijd van deze avond. Gekozen om er gebakken bloemkool met curry bij te serveren. Dat wordt weer smullen. Wil je het ook maken?
Dit mooie weer is weer ideaal om een heerlijk slaatje te maken. Vandaag gekozen voor een slaatje met rode bieten, aardbeien en gegrilde sla harten. Njam!
Gisterenavond had ik zin om als avondeten nog eens wraps te maken. Ik vind dit altijd een toffe maaltijd en je kan er zeer veel meedoen. Dus ben ik eerst naar de winkel gegaan om alles te gaan halen. Ik heb gekozen voor volkoren wraps, want deze bevatten meer vezels dan witte wraps en gaan dus meer vullen.
Naast het kopen van de wraps moet ik natuurlijk ook nog kijken om ze met iets lekkers te vullen. Ik heb er voor gekozen om ze te vullen met gebakken courgetti, hummus, rucola en kerstomaatjes. Zelf vind ik hummus heerlijk, maar er zijn mensen die dit ook minder graag eten. Dat is bij mij thuis toch het geval :), daarom dat ik naast de hummus ook dezelfde wrap heb gemaakt met gerookte zalm.
In de winkel heb ik alles voor mijn wraps gekocht, maar ik heb er voor gekozen om mijn hummus zelf te maken. Als we deze zelf maken, dan kiezen we hoeveel olie we erin doen, zodat deze niet te vettig is. Wil je ook zelf hummus maken? Dan kan je hier het receptje ervan vinden.
De waterinfusie kan je maken met fruit en kruiden naar smaak even laten trekken en voila. Smakelijk en santé!
Omdat het zondag is (en als afsluiter van de week van de diëtist) mag het vandaag wat specialer zijn. We hebben dan ook gezorgd voor een volkoren appelcakeje
Daarnaast hebben we ook nog een smoothie met mango, wortel en sinaasappel. De ideale manier om je kind stiekem te laten kennis maken met bepaalde groenten en fruit. Wil je deze smoothie zelf eens uitproberen?
Als eerste hebben we een verse fruitsalade (gemaakt met je favoriete fruit en seizoensfruit) met daarbij een coulis van rode vruchten en munt.
Vandaag in onze lunchbox een verassende wrap, eens iets anders om mee te geven met je kinderen.
Onder het motto: "het hoeft niet altijd brood te zijn" hebben we vandaag voor jullie (b)engeltjes een heerlijke pastasalade bereid. Het is een smakelijke lunch waar je gerust de restjes van de dag ervoor kan in verwerken. Wij hadden namelijk nog wat gebakken zalm over.
Bij ons duivelsbroodje zorgen we ook nog voor een dessertje. Ons dessertje is een potje verse vanillepudding met volkoren speculoos en een spiesje met blauwe bessen om mee te nemen
Een nieuwe dag met een nieuw ideetje voor een heerlijke brooddoos voor je kapoenen. Vandaag gaan we voor een volkoren pistolet belegd met jonge kaas en versierd in de vorm van een duiveltje.
Een nieuwe dag, een nieuwe brooddoos. Deze Italiaans geïnspireerde brooddoos bevat zowel zoete als hartige boterhammen en maak in een mum van tijd klaar.
Een heerlijke boterham, meer hoeft dat toch niet te zijn? Lekker, simpel en vergt quasi geen tijd: verras je kind (of jezelf) met dit gezond uiltje.
Hello sunshine! De zon is ook vandaag weer van de partij en dus ben ik weer volop aan het experimenteren om lekkere en gezonde drankjes te maken. Zo krijg ik sowieso veel meer vocht binnen en is het ook zeer verfrissend. Deze longdrink is daar het ideale voorbeeld van. Het drankje is aan de ene kant verfrissend en door de zuurdere smaak vind ik het heerlijk om te drinken in de zon. Voor mij was het dus een ideaal ontspan momentje tussen het werken door (dan kan ik ook eens van die zon genieten :) ).
De zon is al de hele dag van de partij dus het ideale moment om een verfrissende ice tea te maken. Ik had rode vruchten in huis en ook groene thee. Daarom ben ik hiermee ben beginnen experimenteren. Mij heeft het alvast gesmaakt, hopelijk vinden jullie het ook geslaagd!
Het is vrijdag en om het weekend in te zetten ga ik samen met mijn stagiaire genieten van een aperitiefje. Doordat we straks nog moeten werken is dit uiteraard een alcoholvrije aperitief. Dus we gaan genieten van onze versie van een Mango Mojito. Hopelijk geniet je er ook van!
Vandaag geniet ik samen met mijn stagiaire van een gezonde 'guilty' pleasure als tussendoortje. We hebben een chocolade avocado smoothie gemaakt. Deze smoothie vonden we zelf heerlijk om te drinken, maar na 1 glas hadden we meer dan genoeg. Je kan dit echt als drinken en eten in 1 zien.
Op zoek naar een alcoholvrije, gezonde aperitief voor deze avond?Laat je inspireren door de Raspberry blush en de Beetroot smoothie!
Happy Valentine’s Day!
Vandaag en gisteren is het weer niet zo super, maar wel ideaal om in de keuken te experimenteren. Gisteren ging ik brownies bakken voor het verjaardagsfeestje van mijn zus en daardoor kreeg ik het idee of het niet mogelijk is om deze gezonder te maken. Ik heb een gewone variant gemaakt (de echte caloriebom) en een lichtere variant. Hoe heb ik dit nu aangepakt?
Tijdens de feestdagen is het vaak moeilijk om gezonde inspiratie te vinden voor wat je moet klaar maken. Naast het gratis E-book rond gezond hapjes, heb je hier een voorbeeld menuutje om je inspiratie te geven. Binnenkort volgt ons tweede menu en hopelijk kan je dan ook gezond en lekker eten deze feestdagen.
De feestdagen komen dichterbij en hierdoor zijn er steeds meer mensen op zoek naar inspiratie om gezonde dingen te maken. Voornamelijk bij de hapjes is het vaak moeilijk om gezonde, maar ook leuke alternatieven te vinden. Daarom hebben we besloten om een gratis E-book te schrijven rond gezonde en feestelijke hapjes. Wil je dit E-book ontvangen? Laat het ons dan weten!
Heb je met de koude winterdagen in aantocht ook zin in warme winterse gerechten? Dan heb ik hier voor u het ideale recept. Ik heb het onlangs zelf nog gemaakt op een koude regenachtige dag. Het is lekker en achteraf moet je er geen spijt van hebben want het is ook gezond.
Gisteren had ik nog eens zin om pompoen te eten, maar op een andere manier. Daarom heb ik ervoor gekozen om de pompoen te vullen met een mengeling van gehakt, rijst en prei en te serveren met een geroosterde rode bietensalade. Het receptje van de rode bietensalade vind je hier. Onderaan vind je het filmpje waarin je duidelijk kan zien hoe het gemaakt wordt, smakelijk!
Ik wou een lekkere salade maken die past bij mij gevulde pompoen. Doordat het momenteel koud is, heb ik wel niet zoveel zin in koude salades, dus kies ik voor een variant met geroosterde groenten. In deze salade vind je geroosterde rode bieten, samen met courgette en aubergine. Wil je dit als salade eten, dan kan dat zeker door er wat quinoa of couscous aan toe te voegen en ook wat feta of geitenkaas. SMAKELIJK!
Iedereen heeft waarschijnlijk zijn eigen recept om pompoensoep te maken. Ik deel hier graag een voorbeeldreceptje. Hopelijk veel kookplezier!
Pompoen wordt vaak gebruikt voor hartige gerechten, maar je kan er ook heerlijke zoete dingen mee maken. Hier vind je bijvoorbeeld onze pompoentaart. Veel smulplezier!
Zelf ben ik niet zo een broodeter en al zeker niet 's ochtends. Daarom dat ik als ontbijt vaak havermoutpap, muesli, granola en dergelijke eet. Ter afwisseling ga ik ook vaak een wrap eten als ontbijt, maar dan maak ik er een zoete wrap van. Vandaag heb ik mijn chocopasta gemaakt, dus voor morgen ga ik al mijn ontbijtwraps maken met choco en aardbeien. Hopelijk kan ik ervan blijven.
Ik wou mijn chocopasta wat leuker maken en daarom dacht ik aan een mengeling met een notenpasta. Zelf had ik geen zin om naar de winkel te gaan om een hazelnoten- of amandelpasta, want deze vind je niet overal. Dus ik dacht, waarom maak ik dit niet zelf. Hier kan je de resultaten bewonderen. De pasta vind ik zelf goed als smaakmaker, maar om op zich te eten moet ik hem nog wat aanpassen. Misschien binnenkort :).
Zelf koop ik amper choco, dus als ik hierin eens zin heb dan moet ik weer iets uitvinden om er zelf te maken. Vandaag heb ik 3 verschillende varianten gemaakt om dan morgenochtend van te genieten.
Ik had zelf zin vandaag in iets zoets om tussendoor te eten. Daarom dat ik eraan dacht om mijn mueslibars nog eens te maken en uiteraard met jullie te delen. Terwijl ik aan het wachten ben totdat ze volledig klaar zijn schrijf ik dit receptje al voor jullie uit. Daarnaast kan je ook in geuren en kleuren lezen waarom het belangrijk is om iets tussendoor te eten. Want door zelf te willen snacken wist ik onmiddellijk mijn volgende blogbericht.
Vandaag had ik mijn eerste kookworkshop sinds de zomerpauze en dit ging over gezonde lunches. Ik wou uiteraard eens tonen dat het leuk kan zijn om eens iets anders te eten dan een boterham. Daarom een receptje geschreven met pita broodjes, om het gezond te maken wou ik dan ook volkoren pita broodjes (door de vele vezels die erin zitten gaan ze ook meer vullen). Eenmaal in de winkel was het wat moeilijker om een volkoren variant te vinden. Dus gaan we het zelf maken. Zelf vind ik dat het resultaat zeker gezien mag zijn (en de broodjes hebben gesmaakt, want ben dit aan het schrijven net na de eerste workshop).
Ben je iemand die geen tijd heeft om te ontbijten of die gewoon in het algemeen weinig tijd heeft? Dan is dit het ideale receptje voor jou. 's ochtends hoef je enkel je kommetje (of glas, kwestie van presentatie) uit de koelkast te nemen en dan kan je ervoor kiezen met wat je hem afwerkt. Een heerlijk ontbijtje en het kost je echt geen moeite.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
We beginnen met de hamburgers te maken. We snipperen de ajuin en mengen deze samen met het gehakt, het ei en de paneermeel. Zorg dat alles goed gemengd is en kruid met peper en zout. Als alles goed gemengd is, dan maken we er 4 bolletjes van en duwen hiervan hamburgers. Deze kunnen dan straks gaar gebakken worden in de bakmargarine, eerst gaan we de voorbereiding doen.
We wassen de sla, de tomaten en de komkommer. We snijden de sla in kleinere stukken en dan snijden we schijfjes van de tomaat en de komkommer.
Nu gaan we de hamburger bakken en als hij gaar is klaar maken. We snijden de pistolet open en besmeren 1 kant met de mosterd en de andere kant met de ketchup. We leggen op de onderkant de hamburger en werken af met de sla, schijfjes tomaat en komkommer. Ik heb de hamburger gegeten met de witloofsalade en de zoete aardappelfrietjes.
Smakelijk!
Ingrediënten: (als bijgerecht)
Bereidingswijze:
Was de witloof en snijd deze in kleine blokjes, doe deze nadien in een kom. Voeg de mayonaise en de magere yoghurt toe en meng alles goed onder elkaar. Kruid met peper en zout naar eigen smaak.
Smakelijk!
Ingrediënten: (voor 4 personen)
Bereidingswijze:
Je kan zelf kiezen of je de zoete aardappelen schilt of niet. Persoonlijk, heb ik ervoor gekozen om deze te schillen. De zoete aardappelen gaan we in frietjes snijden en dan doen we deze in een diepvrieszak. We voegen de olijfolie, zout, peper en kruiden toe. Dan doen we de diepvrieszak dicht en schudden er goed mee zodat alle kruiden en de olijfolie overal rond de zoete aardappeltjes zit. Doe dan de frietjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak deze gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
Smakelijk!
Deze gazpacho is zeer makkelijk om klaar te maken en smaakt op een warme zomerdag. De zure toets door de witte wijnazijn is iets wat je naar eigen smaak kan aanpassen. Je bent ervoor of je hebt het liever wat minder. Zelf vind ik dat dit voor een extraatje zorgt.
Dit is eerder een lauwe salade, maar je kan deze ook perfect koud eten. Er is gekozen voor een combinatie van kip met mango omdat dit aan de ene kant verrassend verfrissend is, maar ook zeer lekker (al zeg ik het zelf). Deze salade heeft niet echt een dressing, maar wordt gegeten met een heerlijke kokossaus. Ik heb de salade met plezier klaargemaakt als hapje voor de opendeurdag, maar's middags heb ik er toch een grote portie zelf van opgegeten. Ik kon hem niet weerstaan.
Zelf ben ik verzot op deze kaastaartjes en ik heb ze al op verschillende manieren gemaakt. Voor de opendeurdag heb ik ze gemaakt met citroen, maar natuurlijk kan je hierin nog verder variëren. Je kan ze afwerken met vers fruit (zoals op de foto) of je kan ze ook gewoon serveren. Veel bakplezier ermee hopelijk kan je er thuis ook snel van genieten.
Voor sommigen gaat deze limonade misschien iets te zuur zijn, dus zoet hem dan gerust wat bij. Zelf vind ik de zure smaak verfrissend en ik drink het daardoor iets liever. De gember overheerst niet, alles hangt ervan af hoe lang je deze laat trekken, experimenteren is de boodschap!
Water met een smaakjes is altijd lekker en je kan hier heel creatief mee zijn. Daarom dat je hier enkele voorbeelden kan vinden. Ook als er nieuwe alternatieven bijkomen ga ik ze hier met plezier delen zodat je veel afwisseling erin kan stoppen. Het helpt daarnaast ook om meer water te drinken.
Het is altijd leuk om een paprika te vullen met van alles en nog wat. Omdat ik vanavond ga barbecueën heb ik een alternatief voor op de barbecue geschreven. Als we de paprika opeten heb we ook onmiddellijk een volledige maaltijd binnen. Ik heb voor puntpaprika's gekozen omdat deze makkelijker grillen op de barbecue.
De zon schijnt en dan smaken salades nog des te beter. Mijn stagiaire Emma heeft voor mij verschillende recepten uitgeschreven om jullie te helpen om veel salades te maken deze zomer. Deze pastasalade is daarvan een goed voorbeeld.
Daarnaast is deze pastasalade ook ideaal als bijgerecht bij een barbecue, persoonlijk zou ik dan wel de hespblokjes eruit laten. Aangezien dat we nog voldoende vlees gaan eten op de barbecue zelf.
Niet zo'n fan van volkoren pasta? Dan kan je de volkoren pasta vervangen door speltpasta, deze smaakt iets minder door. Ze bevatten wel nog steeds de vezels die we nodig hebben om ons verzadigd te voelen.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen snijd deze in kleine blokjes. Kook deze gaar en laat nadien afkoelen. Snipper de ajuin en de bieslook. Meng deze met de Griekse yoghurt en voeg ook de aardappelblokjes toe. Voeg nadien het citroensap toe naar eigen smaak. Kruid af met peper en zout.
Dien op met wat extra groenten en geniet ervan!
We kennen allemaal de klassieker van meloen met parmaham. Doordat we vandaag eindelijk nog eens de zon zagen, had ik deze middag zin een salade. Toen ik naar de winkel ging zag ik een heerlijke meloen liggen die ik niet kon laten liggen. Daarom dacht ik, laten we een gezonde twist maken op meloen met parmaham. Zo gezegd, zo gedaan.
Enige tijd geleden heeft mijn stagiaire (Emma) zich uitgeleefd en vele receptjes ontwikkeld voor de workshop zomerse dranken. Een hiervan was overheerlijk en deze wil ik dan uiteraard met jullie delen. Namelijk de rabarberlimonade, hopelijk kan het jullie ook smaken!
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Was de rabarber en snijd in kleine stukjes. Breng het water met de rabarber, de zoetstof en de zeste van citroen aan de kook. Laat ongeveer een 20 minuten pruttelen. Zeef het mengsel en laat afkoelen. Plaats in de koelkast voor ongeveer 1/2 uur. Serveer koel, eventueel met enkele ijsblokjes