Hoe kom je de feestdagen gezond door?

 

Nu Sinterklaas voorbij is, kan de kerstperiode officieel beginnen. Joepie! Voor veel mensen staat de kerstperiode gelijk aan veel eten. De uitgebreide feestmenu's zijn echter niet bepaald gezond. Om jullie de extra kerstkilo's te besparen, hebben wij enkele tips om toch gezond te genieten. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

meer lezen 0 Berichten

Sinterklaas

De Sint heeft zijn intrede in Antwerpen en gedaan en zal bij ieder kindje langskomen met veel cadeaus. Deze periode staat ook gelijk aan veel chocolade en suikerrijke koekjes. Wij zullen jullie een aantal tips geven om deze periode zo gezond mogelijk door te komen.    

meer lezen 0 Berichten

Wereld diabetesdag

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, de ziekte die ongeveer 1 op de 12 Belgen heeft. En de voorspellingen zien er niet goed uit, tegen 2030 zal dat 1 op de 10 zijn. Op wereldschaal hebben meer dan 425 miljoen mensen diabetes. Daarvan kan jij iemand zijn, want 1 op de 2 mensen die momenteel met type 2-diabetes leven is niet gediagnosticeerd. Dat wil zeggen dat de helft van de mensen die type 2 heeft het niet weten. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je bloed laat controleren.

meer lezen 0 Berichten

Food preppen

Food preppen is tegenwoordig de nieuwe hype maar ook ontzettend handig. Food preppen is eigenlijk letterlijk je eten bereiden. Het zorgt ervoor dat je eten in een grotere hoeveelheid klaar kan maken of dat je voor een hele week eten klaarmaakt.  Zo heb je altijd een gezonde maaltijd zelfs tijdens een drukke dag. Heel veel drukke mensen bereiden ook hun maaltijden voor, puur omdat het tijdbesparend is en je krijgt altijd goede voeding binnen. Een ideale win-win situatie dus!

 

meer lezen 0 Berichten

Zorgen voor onze nieren!

Het is vandaag world kidney day ofwel wereldnierendag. Deze dag vind 1 keer per jaar plaats om ons bewust te maken hoe belangrijk onze nieren zijn. Een nieuw jaar staat ook gelijk aan een nieuw thema. Het thema dit jaar is “Nieren en de gezondheid van de vrouw”. Nefrologisch diëtiste Emma Dequeker is natuurlijk een expert op dit vlak, dus daarom geeft ze jullie graag wat meer uitleg.

meer lezen 0 Berichten

Gewicht en zelfvertrouwen

Vaak worden deze 2 begrippen niet in dezelfde zin gebruikt, want heel veel mensen voelen zich slecht in hun vel. In dit blogbericht willen we eens bekijken hoe deze 2 samenhangen en hoe we ons gewicht kunnen bekijken. Want laat ons eerlijk zijn het getal dat op de weegschaal staat zou niet mogen bepalen hoe wij ons voelen.

meer lezen 0 Berichten

Werelddiabetesdag

Het is vandaag werelddiabetesdag. Een dag waarop er wereldwijd even wordt stilgestaan bij de ziekte diabetes en het groeiend voorkomen van deze ziekte in de samenleving. En ook wij willen daar even bij stilstaan want het kan bij iedereen optreden. Werelddiabetesdag spitst zich vooral toe op de preventie van diabetes type 2. In de week van 14 november organiseert de diabetesliga dan ook tal van activiteiten in kader daarvan. 

meer lezen 0 Berichten

De week van het hart

Het is deze week de week van het hart (24/09/2017-01/10/2017). Daarom wil ik jullie vandaag wat meer vertellen over cholesterol omdat een te hoge cholesterol een hoog risico vormt op hart- en vaatziekten. Want cholesterol, wat is dat nu eigenlijk?

meer lezen 0 Berichten

Sporten en voeding, wat eet je best voor een inspanning?

Vandaag ben ik gaan sporten (een lange fietstocht), dus dan moeten we ervoor zorgen dat we goed eten ervoor (en natuurlijk ook tijdens en erna). Veel mensen hebben geen idee wat ze precies moeten eten voordat ze gaan sporten en daarom dat ik je hier met plezier eens wat meer informatie over geef. Eerst ga ik je uitleggen wat je best eet voor het sporten en waarop je best let. Wil je wat inspiratie? Onderaan het artikel staan linken naar enkele recepten die goed zijn voor sporters. Deze zal constant aangevuld worden.

meer lezen 0 Berichten

World kidney day

 

Vandaag, 9 Maart 2017 is het world kidney day of wereldnierendag. Het is de dag waarop er een wereldwijde bewustwordingscampagne wordt georganiseerd over het belang van onze nieren. Want ze zijn onmisbaar voor ons lichaam. Over de hele wereld worden er vandaag activiteiten georganiseerd in het teken van de nieren. Ieder jaar staat er een ander thema in de kijker. Dit jaar is dat: “nieraandoeningen en obesitas: een gezonde levensstijl voor gezonde nieren”.

meer lezen 0 Berichten

Gezonde hapjes

De feestdagen komen dichterbij en hierdoor zijn er steeds meer mensen op zoek naar inspiratie om gezonde dingen te maken. Voornamelijk bij de hapjes is het vaak moeilijk om gezonde, maar ook leuke alternatieven te vinden. Daarom hebben we besloten om een gratis E-book te schrijven rond gezonde en feestelijke hapjes. Wil je dit E-book ontvangen? Laat het ons dan weten!

meer lezen 0 Berichten

Mmm, pompoen

Het is weer tijd om ons groot mes boven te halen want de pompoenen zijn er weer! Pompoen is een groente die vele positieve eigenschappen heeft. Het is een bron van vezels en goede koolhydraten maar ook van vitaminen en mineralen. Een pompoen kan je in vele gerechten in de keuken gebruiken en is wellicht het meest bekend van pompensoep. Het heeft ook een mooie kleur op je bord die je aan de herfst doet denken. Bij deze wil ik jullie dan ook aanmoedigen om met dit product aan de slag te gaan, daarom vind je op de blog recepten met pompoen (we blijven ze ook aanvullen).

meer lezen 0 Berichten

Eind september...

Gastblogger Mieke Mariman geeft je vandaag een kijk op het einde van de maand september en hoe we hier mee omgaan. Mieke is een psychotherapeut binnen Gezondheidspunt. Veel leesplezier!

meer lezen 0 Berichten

Gezonde instantsoep?

Als het kouder wordt, dan krijg ik steeds meer zin in soep. Net zoals vele mensen heb ik niet altijd tijd om snel zelf soep te maken en dan kan het soms verleidelijk zijn om te kiezen voor instantsoep. Jammer genoeg bevatten deze amper nog groenten en veel te veel zout. Hierdoor dus geen gezonde keuze, maar ik heb er een oplossing voor. Homemade instantsoep, lees er nu alles over.

meer lezen 0 Berichten

Gezonde tussendoortjes

Er bestaat veel controverse over tussendoortjes, zijn deze nu nodig of niet? Is het beter om een tussendoortje te laten om zo minder kcal binnen te krijgen? Verschillende studies tonen aan dat niet het aantal keer, maar wel het totaal aantal kcal van belang is bij het behouden van een goed gewicht. Sommige studies tonen zelf aan dat het spreiden van de kcal over verschillende lichte maaltijden helpt om het gewicht te behouden.

meer lezen 0 Berichten

Gentse feesten

Ik schrijf deze blog op de vooravond van de Gentse Feesten en vandaag en eigenlijk de voorbije week heb ik zoals elk jaar al vaak de vraag gekregen hoe we deze gezond kunnen doorstaan. Dit is vaak moeilijk, maar hier wil ik je toch wat extra informatie over geven.

meer lezen 0 Berichten

Gezond eten op reis of geen gewicht bijkomen op reis...

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent dus voor vele dat we op reis gaan. Jammer genoeg is het soms moeilijk om op reis je gewicht te behouden of er gezond te eten. Daarom dat ik hier enkele tips heb geschreven om de mensen te helpen die op reis vertrekken. Veel leesplezier! wil je de tips meenemen op reis? Op de praktijk kan je de tips in een foldertje meekrijgen. Ze liggen klaar in onze wachtzaal.

meer lezen 0 Berichten

Gezond barbecueën? Het is mogelijk!

meer lezen 0 Berichten

Waarom water drinken zo belangrijk is

De zomer is begonnen (ik zit dit nu in het zonnetje te schrijven, eindelijk), dus het is belangrijk dat we voldoende gaan drinken. En dan hebben we het natuurlijk over voldoende water drinken. Daarnaast is het niet alleen belangrijk om in de zomer, maar eigenlijk altijd voldoende te drinken. Je kan je nu afvragen waarom dit nu is, hopelijk vind je hier het antwoord. 

meer lezen 5 Berichten